Controversa transferului contributiilor sociale. "E un regres urias, modificam filosofia pe care e construita relatia de munca"
Nu, contributiile sociale si de sanatate vor fi in continuare retinute de angajator si virate statului de catre angajator, banii acestia nu vor ajunge la angajat decat scriptic, pe statul de plata. La un salariu minim net de 925 de lei - net inseamna cat ia omul in mana, angajatul plateste la stat inca 325 de lei sub forma de impozit (16%) si contributii sociale (CASS) si de sanatate (CAS). Acum, in plus fata de taxele platite de angajat pentru un salariu minim, angajatorul mai plateste partea lui de contributii sociale si de sanatate, asigurare de somaj, fond de risc si accidente etc in valoare de 288 de lei. Spuneam mai sus ca sunt trei scenarii posibile pentru a putea plati salarii mai mari bugetarilor de la anul - cel al cresterii gradului de colectare, care e de dorit, dar e nerealist, cel al deficitului bugetar, care e un fel de tabu si cel actual, al transferului contributiilor.
>
Draga Victoria Stoiciu, spune-mi te rog ce inseamna aceast transfer al contributiilor de la angajator la angajat?
In primul rand, vreau sa spun ce NU inseamna acest transfer - nu inseamna ca angajatii vor trebui sa mearga ei lunar la fisc sa isi plateasca contributiile, am vazut ca exista o confuzie in acest sens si pentru multi asta e semnificatia transferului. Nu, contributiile sociale si de sanatate vor fi in continuare retinute de angajator si virate statului de catre angajator, banii acestia nu vor ajunge la angajat decat scriptic, pe statul de plata. La un salariu minim net de 925 de lei - net inseamna cat ia omul in mana, angajatul plateste la stat inca 325 de lei sub forma de impozit (16%) si contributii sociale (CASS) si de sanatate (CAS).
Acesti 325 de taxe plus netul de 925 reprezinta salariul brut, cel de pe statul de plata. Acum, in plus fata de taxele platite de angajat pentru un salariu minim, angajatorul mai plateste partea lui de contributii sociale si de sanatate, asigurare de somaj, fond de risc si accidente etc in valoare de 288 de lei. Ce vrea sa faca PSD acum e sa scuteasca angajatorul de plata acestor contributii (CAS si CASS) si sa le paseze angajatului.
Daca modificarile Codului Fiscal intra in vigoare, asta inseamna ca de la 1 ianuarie anul viitor fiecare salariat va avea de platit cu 21% mai multi bani sub forma de dari la stat. Sigur, angajatii vor avea posibilitatea sa mearga la angajator si sa ceara ca cele 21 de procente care vor ramane in buzunarul angajatorului sa fie incluse in salariul brut al angajatului, dar deja aici va fi o chestiune de negociere, probabil unii angajatori vor accepta, pentru ca nu vor vrea sa piarda angajatii, altii nu, dorind sa ramana ei cu mai multi bani.
Mai tii minte cand, cu aproximativ un an in urma, secretarul de stat Gabriel Biris si-a dat demisia dupa ce a fost dat publicitatii un controversat proiect de modificare a codului fiscal? Dar ideea res... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro