Controversa: s-a nascut poetul Vasile Alecsandri in caruta, in comuna bacauana Margineni, sau in casa parasita din Bacau?

Controversa: s-a nascut poetul Vasile Alecsandri in caruta, in comuna bacauana Margineni, sau in casa parasita din Bacau?

Vasile Alecsandri, marea personalitate a Romaniei din cea de-a doua jumatate a secolului al 19-lea, s-ar fi nascut in caruta, de frica cutremurului si a grecilor, potrivit lui George Calinescu, in casa lui din zona centrala a municipiului Bacau, cum afirma profesorul Ioan Danila, sau in comuna limitrofa Bacaului, Margineni, dupa cum a spus dramaturgul bacauan Viorel Savin. Eugen Sendrea, autorul Istoriei Necunoscute a Bacaului (vol 3), aparuta in 2014 la Editura Vicovia, crede ca insusi dramaturgul si poetul Vasile Alecsandri a creat o legenda in jurul locului nasterii si ca si-ar fi declarat fals si data nasterii pentru a parea mai tanar.

acum 63 luni (9 Jul 2015)

Vasile Alecsandri, marea personalitate a Romaniei din cea de-a doua jumatate a secolului al 19-lea, s-ar fi nascut in caruta, de frica cutremurului si a grecilor, potrivit lui George Calinescu, in casa lui din zona centrala a municipiului Bacau, cum afirma profesorul Ioan Danila, sau in comuna limitrofa Bacaului, Margineni, dupa cum a spus dramaturgul bacauan Viorel Savin.

"Discutii aprinse despre luna, anul si locul nasterii lui Vasile Alecsandri au fost pana nu demult. Atunci de ce sa fi parasit casa (intarita si bine pazita), tatal sau, vornicul Alecsandri, pentru muntii Bacaului. Inscrisurile de pe vechi carti bisericesti, par sa lamureasca situatia", afirma in cartea "Istoria Necunoscuta a Bacaului" scriitorul bacauan Eugen Sendrea, citandu-l pe George Calinescu, care face referire la o legenda care a circulat.

In documentele timpului, in perioada in care s-ar fi nascut Vasile Alecsandri ar fi fost un cutremur, plus ca era o iarna grea. Altii afirma ca vornicul Alecsandri ar fi fugit din fata grecilor lui Ipsilanti. "Asadar, vornicul Alecsandri a fugit din casa de frica... Poetul Vasile Alecsandri n-a exagerat deloc, cand isi amintea de nasterea sa in acele zile sub caruta, loc sigur...Indiferent de timp, pe cerul romanesc a aparut o stea: Vasile Alecsandri", conchide scriitorul Eugen Sendrea.

Insusi Alecsandri ar fi afirmat in 1856 ca s-ar fi nascut la Bacau. Unii spun 1818, altii 1821, dar se stie ca s-ar fi nascut in Bacau, unde a avut mai multe case, despre care vorbeste in cartea sa si Costache Radu. Unii au negat ca aceasta casa ar fi fost a lui Alecsandri, pe baza unor consideratii, cum ca in acte ar fi fost un anume Alecsandru si ca traducerea din chirilica s-a facut eronat. Dar chiar si asa, ea are poate cea mai bogata istorie culturala dintre toate casele din municipiul Bacau", ne-a declarat profesorul Ioan Danila in urma cu un an.

Dramaturgul bacauan V... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro