Controversa. PNL vrea sa-i puna pe pacientii care nu participa la programe de preventie sa-si plateasca singuri tratamentul. Gorghiu: "E o lege buna"

Controversa. PNL vrea sa-i puna pe pacientii care nu participa la programe de preventie sa-si plateasca singuri tratamentul. Gorghiu:

Potrivit initiativei legislative, toti cetatenii romani au dreptul de a beneficia de programele, masurile si actiunile de preventie, indiferent de calitatea lor de asigurat. "O pacienta cu cancer mamar depistat in stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligata sa suporte o contributie la costurile curative in cuantum de 10% sau 20%, dar fara a depasi anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru sau un pacient cu hipertensiune arteriala care a refuzat sa se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat sa suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic si tratament, inclusiv concediile de boala determinate", se mai arata in sursa citata.

acum 64 luni (7 Feb 2016)

Potrivit initiativei legislative, toti cetatenii romani au dreptul de a beneficia de programele, masurile si actiunile de preventie, indiferent de calitatea lor de asigurat. Cei care participa la programe de preventia pot fi chiar recompensati prin stimulente financiare din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Cei care refuza sa participe la astfel de programe de preventie pot fi insa penalizati. "Altfel spus, poate sa refuze vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce, dar, totodata, prin contractul-cadru se poate impune asiguratilor sa suporte partial sau total costurile tratamentelor bolilor care ar fi putut fi prevenite. Astfel, asiguratii pot sa suporte costurile unor tratamente care altfel ar fi fost in totalitate gratuite", se arata in expunerea de motive care insoteste proiectul de lege.

Initiatorii arata ca de la aceasta masura nu vor fi exceptati nici macat bolnavii de cancer. "O pacienta cu cancer mamar depistat in stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligata sa suporte o contributie la costurile curative in cuantum de 10% sau 20%, dar fara a depasi anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru sau un pacient cu hipertensiune arteriala care a refuzat sa se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat sa suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic si tratament, inclusiv concediile de boala determinate", se mai arata in sursa citata.

Potrivit initiatorilor, se va crea, mai intai, un mecanism de bonificatii care sa fie coroborat, in prima etapa, cu actiuni sustinute de informare a beneficiarilor despre masurile de preventie.

Legea mai prevede si infiintarea unei Agentii Nationale de Preventie in Sanatate (ANPS), care s-ar afla in subordinea Ministerului Sanatatii, si care se va ocupa de intocmirea prog... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro