Controversa Pilonului II de pensii. "Peste prostia celor care n-au luat in calcul reducerea sumelor catre CAS s-a asezat discursul anticorporatist al PSD"

Controversa Pilonului II de pensii.

Daca logica ar fi unul dintre criteriile de functionare ale actualului Cabinet, in loc sa continue pe aceasta idee paguboasa, care creeaza confuzie si nesiguranta cetatenilor fata de sistemul privat de pensii, guvernantii, in special ministrul Finantelor Ionut Misa, ar trebui sa explice care este de fapt problema: ca dupa trecerea in salariu brut a contributiilor angajatorului, cota pe care angajatorul o platea catre CAS va fi impartita intre stat si Pilonul II de pensii.

acum 73 luni (29 Aug 2017)

>

Sincer, m-am bucurat in momentul in care guvernantii au anuntat ca in salariul meu brut vor fi incluse si platile facute de angajator catre CAS, CASS etc. Logica e simpla: 5.5% (atat este procentul transferat Pilonului II) dintr-un salariu brut de 2.000 de lei este mai mic decat 5,5% dintr-un salariu brut de 3.000 de lei. Pe cale de consecinta, contul meu la Pilonul II de pensii ar primi, din ianuarie 2018, o suma mai mare de bani. E clar ca cei care au propus includerea platilor angajatorilor in salariu brut sunt niste incompetenti si n-au luat in calcul ca sumele varsate de acestia la CAS nu mai intra integral in ograda Guvernului (in bugetul CAS), ci sunt impartite, conform legii, cu administratorii Pilonului II. In momentul in care si-au dat seama ca apare o gaura, si mai mare decat este in prezent, in bugetul CAS, au venit cu povestea tampita ca Pilonul II de pensii nu este suficient de rentabil si ca trebuie sa mai taie din cota transferata administratorilor privati de pensii.

Un Guvern inteligent ar explica, de exemplu, ca 5,5% din 2.000 de lei este egal cu 3,7% din 3.000 de lei, dar, conform unei zicale romanesti, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Daca logica ar fi unul dintre criteriile de functionare ale actualului Cabinet, in loc sa continue pe aceasta idee paguboasa, care creeaza confuzie si nesiguranta cetatenilor fata de sistemul privat de pensii, guvernantii, in special ministrul Finantelor Ionut Misa, ar trebui sa explice care este de fapt problema: ca dupa trecerea in salariu brut a contributiilor angajatorului, cota pe care angajatorul o platea catre CAS va fi impartita intre stat si Pilonul II de pensii. In aceste conditii, reducerea cotei care trebuie platita catre Pilonul II de pensii ar trebui ajustata cu diferenta pe care statul o pierde din taxele pe care le incasa de la angajatori ca urmare a cresterii salariului brut. Un Guvern inteligent ar explica, de exemplu, ca 5,5% din 2.000 de lei este egal cu 3,7% din 3.000... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro