Controversa interzicerii costumului de baie burkini in Cannes. "Democratia dezbaterii e de preferat discursului urii si razboiului civil"

> Burkini este o tinuta de baie, inventata de o creatoare australiana, destinata femeilor musulmane practicante, celor care poarta indeobste voal: e un fel de combinezon - asemanator cu cel al scufundatorilor - din doua piese care acopera corpul. Motivatia acestuia, care invoca riscul de tulburare a ordinii publice, se sprijina ferm pe toata tensiunea creata de recentele si barbarele atacuri teroriste islamiste care au lovit Franta (si Europa) si suna cam asa: "O tinuta de plaja care semnifica in mod ostentativ apartenenta religioasa, in timp ce Franta si lacasurile ei de cult sunt azi tinte pentru atacuri teroriste, este de natura sa antreneze un risc de tulburare a ordinii publice (...) care trebuie prevenit cu necesitate."

acum 47 luni (19 Aug 2016)

>

Burkini este o tinuta de baie, inventata de o creatoare australiana, destinata femeilor musulmane practicante, celor care poarta indeobste voal: e un fel de combinezon - asemanator cu cel al scufundatorilor - din doua piese care acopera corpul. Termenul, captator de spaime simbolice, e un cuvant-valiza contractat din burka si bikini.

Controversa din Franta priveste legitimitatea, inclusiv la nivel simbolic, a deciziei de a interzice femeilor de a se afisa in acest costum de baie pe plajele publice, dupa ce primarul din Cannes a dat in aceasta vara o hotarare in acest sens.

Si atunci, e legala sau nu decizia de a interzice portul burkini pe plajele din Cannes, luata de primarul celebrului oras din sudul Frantei? Motivatia acestuia, care invoca riscul de tulburare a ordinii publice, se sprijina ferm pe toata tensiunea creata de recentele si barbarele atacuri teroriste islamiste care au lovit Franta (si Europa) si suna cam asa:

"O tinuta de plaja care semnifica in mod ostentativ apartenenta religioasa, in timp ce Franta si lacasurile ei de cult sunt azi tinte pentru atacuri teroriste, este de natura sa antreneze un risc de tulburare a ordinii publice (...) care trebuie prevenit cu necesitate." Una din ele - conditia femeii in imaginarul public normativ - ar merita o dezvoltare mai ampla, dar voi trimite doar la desenul extrem de sugestiv, devenit viral in social media, care arata trupul unei femei, taiat in doua: fata, careia i se reproseaza cand machiajul ostentativ, cind lipsa de machiaj, trupul caruia i se interzice fie combinezonul, fie sinii goi, vorbesc invariabil despre viziunea femeii ca proprietate (eventual sexuala).

Aleg sa ma opresc insa la un alt aspect, cel de instrumentalizare a crisparilor identitare si la producerea de mesaj simbolic, in societate, prin aceasta instrumentalizare. Daca omul e un animal simbolic, care nu inceteaza sa produca sens, se pune intrebarea in ce orizont ne situam, ce sens ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro