Control vamal unic pentru prevenirea intrarii teroristilor in Europa. Toate persoanele care intra si ies vor alcatui o banca de date

Sunt increzatoare, pentru ca este in interesul ambelor parti sa fie ratificat un acord de catre parlamente si sa il avem la timp pentru ca negocierile sa inregistreze un progres", a precizat Theresa May. Cu toate acestea, sefii de stat si de guvern din tarile ce vor forma Uniunea dupa Brexit au decis sa dea unda verde pregatirilor pentru dialogul privind tranzitia, astfel incat acesta sa poata incepe, eventual, in paralel cu tratativele pentru Brexit, in caz ca se va lua o decizie in acest sens in decembrie.

acum 39 luni (27 Oct 2017)

Parlamentul European a decis ca tarile membre ale Spatiului Schengen sa aiba un sistem informatic unitar pentru controlul intrarilor si iesirilor, incluzand si Romania si Bulgaria.

Sistemul urmeaza sa fie operational din 2020 si va inregistra numele, numerele de pasaport, amprentele digitale si fotografiile tuturor cetatenilor din afara care se prezinta la frontiere, indiferent daca sunt obligati sau nu sa aiba vize.

Urmarirea jihadistilor

Astfel, se vor putea controla mai eficient respectarea duratelor maxime de sejur in Uniunea Europeana pentru cetatenii altor state, adica 90 de zile repartizate pe o perioada totala de 180 de zile, eventuala expirare a vizelor si interdictiile de intrare.

La informatiile stocate in noul registru vor avea acces politiile de frontiera, autoritatile care elibereaza vize si structura europeana de politie Europol. Raportorul pentru textul supus aprobarii Parlamentului European, conservatorul spaniol Augustin Diaz de Mera Garcia Consuegra, a subliniat ca prin aceste masuri se urmaresc combaterea imigratiei ilegale, gestionarea optima a fluxurilor migratorii, implicit prevenirea patrunderii teroristilor si urmarirea acestora pe teritoriul altor state. El a reamintit cazul tunisianului Anis Amri, autorul atacului de la Targul de Craciun din Berlin, din 19 decembrie 2016, care a intrat si a iesit din UE sub 15 identitati diferite. Comisarul european pentru afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a precizat ca este esential sa se stie exact si cine revine in Europa, dupa ce a participat la conflicte armate pe diverse fronturi, de partea unor organizatii teroriste.

Consultari privind tranzitia Brexit

Reprezentantii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au inceput pregatirile pentru perioada de tranzitie in relatiile cu Londra dupa Brexit, desi negocierile in vederea unui acord nu inregistreaza un progres. Sunt increzatoare, pentru ca este in interesul ambelor parti sa f... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro