Contre intre premierul polonez si cel israelian pe seama Holocaustului. Netanyahu a catalogat drept scandaloase afirmatiile prim-ministrului Poloniei

Contre intre premierul polonez si cel israelian pe seama Holocaustului. Netanyahu a catalogat drept scandaloase afirmatiile prim-ministrului Poloniei

Mateusz Morawiecki a facut remarca sambata, la Conferinta pe probleme de securitate de la Munchen. "Oricine acuza, public si contrar faptelor, natiunea poloneza sau statul polonez de a fi responsabil sau complice la crimele naziste comise de Al Treilea Reich va fi amendat sau condamnat cu pana la trei ani de inchisoare", arata textul legii.

acum 32 luni (18 Feb 2018)

Mateusz Morawiecki a facut remarca sambata, la Conferinta pe probleme de securitate de la Munchen. In urma acesteia, Netanyahu a declarat ca remarcile facute de Morawiecki sunt "scandaloase" si ca demonstreaza "inabilitatea de a intelege istoria", potrivit BBC.

Disputa vine la cateva zile dupa ce Polonia a adoptat o lege care prevede pana la trei ani de inchisoare in cazul persoanelor - inclusiv straini - care acuza "contrar faptelor" natiunea sau statul de participare la crimele Germaniei naziste.

"Oricine acuza, public si contrar faptelor, natiunea poloneza sau statul polonez de a fi responsabil sau complice la crimele naziste comise de Al Treilea Reich va fi amendat sau condamnat cu pana la trei ani de inchisoare", arata textul legii.

La conferinta, Morawiecki a fost intrebat de un jurnalist israelian daca oricine spune ca au existat colaboratori polonezi in Holocaust ar fi considerat un criminal in Polonia, potrivit acestei legi.

Mateusz Morawiecki FOTO AFP

El a replicat: "Este foarte important ca mai intai sa intelegem ca, desigur, nu va fi pedepsit, nu va fi vazut ca un criminal daca spune ca au existat colaboratori polonezi - la fel cum au existat evrei colaboratori, rusi, ucrainieni....

Statul polonez se opune de mai multa vreme utilizarii expresiei "lagare de exterminare poloneze", care sugereaza ca Polonia este, intr-o masura oarecare, responsabila pentru locuri ca Auschwitz.

Iasraelul a criticat, inca din ianuarie, proiectul de lege care va face ilegala descrierea lagarelor de exterminare naziste ca poloneze. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro