Contractele cu statul au devenit o afacere riscanta

Conform datelor Ministerului Finantelor, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuie-lile de capital, precum si cele afe-rente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 686,9 mili-oane de lei, reprezentand 0,1% din PIB, nivel similar cu cel realizat in ianuarie anul trecut, de 682,6 milioane lei. Acestea s-au majorat cu 11,1% fata de ianuarie 2015, inregistrandu-se cresteri de 48% la incasarile din impozitul pe profit, de 19,2% la accize, de 17% la TVA si de 11,1% la contributii de asigurari sociale.

acum 56 luni (29 Feb 2016)

Executia bugetului general consolidat s-a incheiat in ianuarie cu un excedent reprezentand 0,63% din PIB, veniturile avansand cu 11%, iar cheltuielile cu 8,7%, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

Profesorul de economie Cristian Paun a explicat pentru "Romania libera" ca, desi aparent acest lucru inseamna ceva pozitiv, in realitate nu este un motiv de bucurie. Sursa acestui excedent vine din mai multe zone: in continuare exista o disproportie intre nevoile reale de resurse ale unui stat supradimensionat si resursofag si impozitele percepute societatii.

Acesta afirma ca, in primele luni ale anului, statul nu are cheltuieli masive, mai ales pe partea de investitii si achizitii publice, procedurile de selectie fiind in plina initiere si derulare. De aceea, profesorul de economie sustine ca prevederea unor sume prea mari a fi cheltuite in prima parte a anului nu este in regula. "In concluzie, excedentul nu poate fi o bucurie atat timp cat se bazeaza pe fiscalitate in crestere sau mentinuta la cote ridicate, de-oarece, cu toate ca a scazut TVA, observam ca multe taxe au crescut in compensatie, sau atat timp cat se bazeaza pe incapacitatea autoritatilor publice de a initia proiectele de investitii la care s-au angajat in momentul in care au setat bugetul pe acest an", afirma Cristian Paun.

Acesta are si o explicatie legata de cauzele pentru care Guvernul nu reuseste sa creasca cheltuielile legate de investitii: "In Romania, exista la ora actuala o presiune puternica din partea societatii civile si din partea justitiei ca toate contractele publice sa fie cat mai corect incheiate si derulate. In aceste conditii, nici politicienii, care nu mai pot incasa renta politica aferenta, si nici potentialii «antreprenori privati», care nu mai pot seta preturi sau conditii contractuale nesimtite, nu mai sunt interesati de aceasta «piata».

Conform datelor Ministerului Finantelor, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltui... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro