Consumul ramane motorul de crestere

Consumul este estimat sa creasca in 2018 cu 6,5% fata de acest an, mentinandu-se drept principalul motor de crestere economica, prognozata sa fie insa de 5,5%, sub estimarile anterioare de 6,1%, arata datele luate in calcul de Ministerul Finantelor in proiectul de buget pe 2018. Alte masuri de politica fiscal-bugetara pentru anul 2018 sunt cele deja anuntate, respectiv reducerea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%, reducerea cotei totale a contributiilor sociale obligatorii, per total cu doua puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, transferul sarcinii fiscale a obligatiilor privind contributiile sociale obligatorii de la angajator la angajat in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor si introducerea unei noi contributii, respectiv "Contributia asiguratorie pentru munca" in cota de 2,25% aplicata la veniturile din salarii si asimilate salariilor.

acum 28 luni (1 Dec 2017)

Consumul este estimat sa creasca in 2018 cu 6,5% fata de acest an, mentinandu-se drept principalul motor de crestere economica, prognozata sa fie insa de 5,5%, sub estimarile anterioare de 6,1%, arata datele luate in calcul de Ministerul Finantelor in proiectul de buget pe 2018. Astfel, cheltuielile destinate investitiilor publice in 2018 vor totaliza 38,5 miliarde de lei, reprezentand aproximativ 4,2% din PIB, se arata in sinteza proiectului de buget pentru anul viitor, realizata de Ministerul Finantelor, potrivit Agerpres.

Cheltuielile de personal, dublul investitiilor

Pe de alta parte, cheltuielile de personal sunt estimate la 8,9% din PIB, deci de peste doua ori mai mult decat sumele alocate investitiilor.

In acelasi timp, fondurile destinate platii pensiilor din sistemul public de pensii pentru anul 2018 sunt in suma de 60,859 miliarde lei, respectiv 6,7% din PIB.

La stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor, s-a avut in vedere o pensie medie lunara de 1.093 lei. Punctul de pensie se majoreaza la 1.100 lei de la 1 iulie 2018.

Cote taiate din Pilonul II de pensii

Guvernul nu renunta la masurile contestate public vehement, cum e reducerea cotei la pilonul de pensii private obligatorii, care se estimeaza ca vor reduce pensiile private ale actualilor cotizanti cu peste 205. Astfel, din 2018 va scadea contributia pentru fondurile de pensii administrate privat la 3,75%, de la 5,1% in prezent.

Alte masuri de politica fiscal-bugetara pentru anul 2018 sunt cele deja anuntate, respectiv reducerea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%, reducerea cotei totale a contributiilor sociale obligatorii, per total cu doua puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, transferul sarcinii fiscale a obligatiilor privind contributiile sociale obligatorii de la angajator la angajat in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor si introducerea unei noi contributii, respectiv "Contributia a... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro