Consultant fiscal: Reducerea CAS nu va creste numarul locurilor de munca

In schimb, Andreea Paun, payroll supervisor in cadrul Accace, este de parere ca "desi pe termen scurt companiile nu au reinvestit sumele economisite, cu siguranta in urmatoarea perioada si pe termen lung acest lucru se va reflecta in masuri precum crearea de noi locuri de munca, acordarea de beneficii angajatilor performanti, investitii in echipamente si tehnologie. Salarii mari, beneficii mari Consultantii companiei Accace au calculat ca in cazul unui salariat cu un venit lunar brut de 3.000 de lei, un angajator a facut, ca urmare a reducerii CAS, o economie de 150 lei pe luna, costul total salarial scazand de la 3.834 lei la 3.684 lei/luna.

acum 111 luni (23 Mar 2015)

Institutiile bancare, companiile IT si cele din sectorul petrol si gaze au resimtit cel mai mult beneficiile reducerii CAS datorate de angajator, se arata intr-un studiu al companiei Accace.

Economia facuta de companii prin reducerea cu 5% a CAS datorata de angajator nu se va transforma in majorari salariale si nici nu va genera noi locuri de munca, a declarat, pentru Romania libera, consultantul fiscal Dan Schwartz, Managing Partner RSM Scot Romania. Acesta a explicat de ce declaratiile facute de politicieni nu se vor transpune in realitate: "Reducerea CAS-ului s-a simtit mai mult la companiile care au fondul de salarii mai mare.

In schimb, Andreea Paun, payroll supervisor in cadrul Accace, este de parere ca "desi pe termen scurt companiile nu au reinvestit sumele economisite, cu siguranta in urmatoarea perioada si pe termen lung acest lucru se va reflecta in masuri precum crearea de noi locuri de munca, acordarea de beneficii angajatilor performanti, investitii in echipamente si tehnologie. Mai mult, masura reducerii CAS datorate de angajator este cu adevarat apreciata si de investitorii straini, care insa spera ca acest lucru sa nu duca in viitor la cresterea altor taxe care sa acopere aceasta diminuare".

Salarii mari, beneficii mari

Consultantii companiei Accace au calculat ca in cazul unui salariat cu un venit lunar brut de 3.000 de lei, un angajator a facut, ca urmare a reducerii CAS, o economie de 150 lei pe luna, costul total salarial scazand de la 3.834 lei la 3.684 lei/luna. In cazul companiilor mici, cu angajati avand salariul minim pe economie, au inregistrat o reducere a cheltuielilor salariale doar in perioada octombrie-decembrie 2014, iar incepand cu luna ianuarie 2015 efectele reducerii CAS au fost practic anulate, ca urmare a cresterii salariului minim pe economie de la 900 lei la 975 lei. Astfel, comparativ cu luna septembrie 2014, cand pentru un salariu de 900 lei/luna costul total salarial era 1.150 lei, pentru... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro