Construirea unui tunel de la Comarnic la Brasov costa mai putin ca autostrada. Un inginer constructor arata care ar fi pretul

Construirea unui tunel de la Comarnic la Brasov costa mai putin ca autostrada. Un inginer constructor arata care ar fi pretul

Tot auzim de autostrada Comarnic - Brasov, sumele aruncate fiind de ordinul a miliarde de euro, adica atat de mari incat numai un tampit ar putea scoate un studiu de fezabilitate prin care sa arate ca o astfel de investitie ar putea in vreun fel sa fie fezabila. Mai punem aici si un 50 cm de balast compactat sub radier, de unde rezulta un consum de 11mc de pietris compactat pentru un metru de tunel. Si in acest caz suntem darnici si punem un 30 de euro pentru fiecare metru cub de pietris pus in opera, adica 330 de euro pentru un metru de tunel.

acum 103 luni (17 Feb 2015)

>

Dragi prieteni, vedem tot felul de sume aruncate pentru constructia de autostrazi.

Experienta de constructor imi permite sa fac o evaluare pertinenta a furtului din banul public, prezentand o estimare a unor lucrari de constructii, pe intelesul tuturor, care sa ne ofere dimensiunea celor ce ni se pregateste.

Tot auzim de autostrada Comarnic - Brasov, sumele aruncate fiind de ordinul a miliarde de euro, adica atat de mari incat numai un tampit ar putea scoate un studiu de fezabilitate prin care sa arate ca o astfel de investitie ar putea in vreun fel sa fie fezabila.

Voi lua in considerare o latime utila de 20 de metri, adica 2x2,5m banda siguranta, 4 x 3,5m banda curenta de circulatie si 1m spatiu de siguranta intre directiile de mers.

Pentru a se putea face acest tunel va fi nevoie de o incinta de tip cheson.

Din experienta un perimetru de 50 cm grosime de beton este mai mult decat suficient (iar am exagerat ca sa aiba si ei din ce trai).

In aceste conditii am avea o cantitatea totala de 0,50 mx (20m+20m+5m+5m+5m) de beton, adica 27,5mc pentru fiecare metru de tunel. Pentru simplificare vom considera o valoare mai rotunda de 30 mc de beton pentru un metru de tunel. Costurile unei unitati de beton si legate de producere, transport, punere in opera este de aproximativ 100 de euro/mc. Rezulta deci 30 mc x 100 euro/mc, adica 3.000 de euro pentru un metru de tunel. O sa punem un procent de armare de 200 kg otel la un metru cub de beton. Rezulta deci un consum de otel de 30 mc beton x 200 kg/mc beton = 6000 de kg la un metru de tunel. Un kilogram de otel pun in opera costa aproximativ 1 euro/kg, rezulta deci un consum de 6000 de euro pentru un metru de tunel. Aceasta ar fi egala cu 22m x 7m, adica 154mc de sapatura pentru un metru de tunel. Suntem darnici si oferim 50 de euro pentru un metru cub de pamant sapat, adica 7.700 de euro. Rotunjim la 10 000 de euro pentru un metru de tunel.

Mai... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro