"Constitutia Dobrogei": cum a vrut administratia romaneasca de dupa 1878 sa combata "elementul slav" infiltrat pentru pamant

Lucrarea "Constitutia Dobrogei" se afla in arhiva Bibliotecii Judetene I.N.Roman din Constanta si este scrisa de avocatul bucurestean Marin Vladescu-Olt, in anul 1908. Misterul aparitiei unei asezari de pe malul Marii Negre Comorile antice ale Dobrogei: Histria, cetatea unde s-au batut primele monede de pe teritoriul tarii noastre Fascinanta istorie a turcilor si tatarilor din Romania: de la stapanii Dobrogei otomane la supusii unei tari ortodoxe

acum 97 luni (31 Aug 2015)

Lucrarea "Constitutia Dobrogei" se afla in arhiva Bibliotecii Judetene I.N.Roman din Constanta si este scrisa de avocatul bucurestean Marin Vladescu-Olt, in anul 1908.

Manunchiul de norme care constituiau Biblia legala a Dobrogei era format din Legea organica de la 1880 care consfintea drepturile politice si Legea funciara din 1882. Pentru popularea regiunii, administratia romaneasca a hotarat improprietarirea cu pamant a romanilor stabiliti in Dobrogea si a celor care voiau sa vina pe noul teritoriu romanesc. Pana la anul 1908, 5.700 veterani de razboi si 5.000 familii tinere primisera terenuri in Dobrogea.

Dar mai era o categorie aparte pentru care Statul roman crease aceasta facilitate: cultivatorii veniti in Dobrogea din alte tari, care puteau face dovada ca erau stabiliti aici inainte de data de 3 aprilie 1882, cand s-a promulgat Legea funciara. Usurpatorii si streinii de neamul nostru nu au ce cauta in sanul poporului romanesc, caci vor pretinde sa le fie conferit ca atare exercitiul drepturilor politice.

In acelasi timp se facusera deposedari de pamant, pentru proprietarii care erau disparuti, emigrati, necunoscuti, care se stabilisera in afara Dobrogei. Vladescu-Olt critica o tactica a Ministerului Domeniilor, care impiedica veteranii de razboi sa vina in Dobrogea, neeliberandu-le bilete de transport si nepregatind nimic in localitatile unde li se promisese pamant.

Vladescu-Olt propune ca Dobrogea sa fie tratata ca un singur corp electoral, pentru a oferi romanilor dreptul de a fi prima natie a regiunii, si ca pondere. In judetele Dobrogea, Constanta avea o populatie de 141.570 locuitori, dintre care 80.000 romani "si restul straini", iar Tulcea avea 136.000 locuitori, dintre care 51.000 romani "si restul straini". Altfel am avea colegii pierdute pentru ca sunt stapanite de slavii straini de originea romana", avertizeaza Vladescu-Olt.

In a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro