Constantinescu si Ciorbea: din dreapta lui Coposu la stanga lui Ponta
Emil Constantinescu este ultimul nume, si poate cel mai important, dintr-o lunga lista de oameni politici pentru care ideologia a fost doar o situatia de moment. In cei patru ani de mandat, Constantinescu a pus tara pe traiectoria occidentala, a demarat negocierile de aderare la NATO si UE, dar a sfarsit "invins de sistem" si a refuzat inca un duel cu Ion Iliescu. Sperantele puse atunci in progresul Romaniei prin adevar si justitie pot fi indeplinite acum de generatia tinerilor de atunci daca ei vor avea puterea sa se desprinda de tot ce a fost urat si umilitor in tranzitia postcomunista", i-a scris Constantinescu lui Ponta. Sorin Bocancea, politolog: Mi-a fost foarte greu sa citesc scrisoarea, sa constat ca, dupa ce a scos PNTCD din istoria parlamentara, prin decizia de a se retrage din cusa prezidentiala in 2000, Emil Constantinescu tine sa ramana in istorie ca fiind o mare deziluzie a celor care si-au dorit o forta de dreapta in Romania.
Emil Constantinescu este ultimul nume, si poate cel mai important, dintr-o lunga lista de oameni politici pentru care ideologia a fost doar o situatia de moment. Constantinescu si-a inceput cariera politica in strada, in primavara anului 1990, protestand fata de maniera lui Ion Iliescu de a readuce linistea prin bata minerilor.A fost membru-fondator si vicepresedinte al Aliantei Civice (1990), cea mai importanta organizatie neguvernamentala din tara si presedinte al Academiei Civice. Aceste asociatii s-au alaturat partidelor de dreapta din Opozitie si au format impreuna Conventia Democratica din Romania - CDR (1991).
In 1992, avandu-i alaturi pe liderii taranisti Corneliu Coposu si Ion Diaconescu, Constantinescu a candidat pentru alegerile prezidentiale, dar a fost invins clar de Ion Iliescu, marele sau rival politic. In toamna lui 1995 moare Seniorul Coposu, iar multe dintre regretele oamenilor aveau sa se transforme, peste un an, in voturi pentru Emil Constantinescu, care il invinge pe Iliescu, invinge sistemul, si ajunge la Cotroceni. "Un mandat de speranta in libertate, democratizare si decomunizare", asa cum il numeste profesorul de drept Ioan Stanomir. In cei patru ani de mandat, Constantinescu a pus tara pe traiectoria occidentala, a demarat negocierile de aderare la NATO si UE, dar a sfarsit "invins de sistem" si a refuzat inca un duel cu Ion Iliescu. Dupa foarte multi ani de tacere, Emil Constantiescu s-a auzit din nou, insa vocea sa a capatat, intre timp, un puternic accent de stanga.
Cu o saptamana inainte de turul doi al prezidentialelor, fostul presedinte i-a trimis o scrisoare lui Victor Ponta in care i-a transmis ca il sustine in drumul sau spre Presedintie. "Dumneavoastra, domnule prim ministru, ati mentionat de mai multe ori ca ati fost un foarte tanar participant activ, in 1990, la fenomenul Piata Universitatii. Sperantele puse atunci in progresul Romaniei prin adevar si justitie pot fi inde... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro