Constanta din Alpi: un lac cu nume "romanesc" desparte trei tari. Statuia unei curtezane, efigia orasului omonim

Constanta din Alpi: un lac cu nume

Nemtii, de altfel, isi revendica dreptul de cetatenie asupra lacului aflat la o aruncatura de bat de un al patrulea stat: Liechtenstein. Pe aceeasi tema: Teoriile unei cercetatoare romance de la Universitatea din Freiberg: "Daca vom trai cu mai putin, vom fi mai fericiti" Musulmanii sunniti din Dobrogea, cercetati antropologic de elvetieni: "Cea mai curata limba tatara se vorbeste in Romania" FOTO Teatru mut: Elvetia, de Sarbatori

acum 54 luni (7 Jun 2016)

Nemtii, de altfel, isi revendica dreptul de cetatenie asupra lacului aflat la o aruncatura de bat de un al patrulea stat: Liechtenstein. Pe malul sau a fost intemeiata o asezare in Evul Mediu, ambele purtand numele celui mai mare oras-port de la Marea Neagra: Constanta. Numele sau vine din antichitate, de la unul dintre imparatii romani Constantius, I sau II, care au trait in anii 300. Are o intindere de 536 kilometri patrati si atinge o adancime maxima de 254 metri intre localitatile Friedrichshafen (Germania) si Uttwil (Elvetia). Lacul Constanta are tarm german de 173 kilometri, tarm elvetian de 72 kilometri si tarm austriac de 28 kilometri.

La fel ca tizul sau din Romania, scaldat de apa din doua parti (Marea Neagra si lacurile Tabacarie & Siutghiol), orasul german Constanta are o asezare unica: se odihneste pe malurile lacului omonim si ale raului Rin. Are o populatie de 82.000 locuitori, printre care se numara si o comunitate de romani. Din aprilie 2007, cele doua tari nu mai sunt despartite de vreun gard, ci de frontiera reprezentata de o sculptura - fapt unic in lume. Inspirata din jocul de tarot, opera de arta Marea Arkana este compusa din 22 piese, fiind inalta de 8 metri. Este realizata de artistul plastic Johannes Dorflinger din Constanta. Desi ideea de desfiintare a granitei si de a amplasare a unei statui apartinea celor doi primari vecini, fundatia lui Johannes Dorflinger a dorit sa sustina crearea acestei opere de arta, care a reprezentat o donatie din partea artistului.

Cu asa atuuri naturale, Constanta din inima Europei este o destinatie de neratat. O atractie turistica o reprezinta, desigur, statuia inalta de 9 metri a unei curtezane, Imperia, eroina din opera nuvelistica a lui Balzac. Dominand peisajul de la intrarea in port, Imperia cea din piatra, dezgolita, cu inima deschisa si forme voluptuoase, a devenit efigia orasului, fiind sculptata in 1993 de artistul Peter Lenk.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro