Constanta: Bugetele primariilor, ascunse de ochii lumii

Inca din anul 2001, Legea 544 privind liberul acces la informatiile de interes public prevede clar, la articolul 5, ca fiecare autoritate sau institutie publica are obligatia sa comunice din oficiu mai multe informatii de interes public. Articolul 4 este de asemenea clar: "Accesul la informatiile prevazute se realizeaza prin afisare la sediul autoritatii sau al institutiei publice ori prin publicare in Monitorul Oficial al Romaniei sau in mijloacele de informare in masa, in publicatii proprii, precum si pe pagina de internet proprie". Aceasta transparenta permite si transmiterea unor informatii legate de eficienta cheltuirii banului public, dar ar trebui sa permita si inlaturarea unor riscuri de frauda sau de coruptie, pentru ca va deveni mult mai transparent pe ce se cheltuiesc banii si cat costa o investitie sau alta, pentru ca de multe ori la noi sunt discutii legate de eficienta cheltuirii banului pentru o investitie sau alta", a mentionat prim-ministrul.

acum 58 luni (13 Mar 2016)

Inca din anul 2001, Legea 544 privind liberul acces la informatiile de interes public prevede clar, la articolul 5, ca fiecare autoritate sau institutie publica are obligatia sa comunice din oficiu mai multe informatii de interes public. Printre ele se numara, la punctul e, si "sursele financiare, bugetul si bilantul contabil". Articolul 4 este de asemenea clar: "Accesul la informatiile prevazute se realizeaza prin afisare la sediul autoritatii sau al institutiei publice ori prin publicare in Monitorul Oficial al Romaniei sau in mijloacele de informare in masa, in publicatii proprii, precum si pe pagina de internet proprie".

Ce se intampla de fapt

Am verificat paginile de internet ale celor mai importante primarii din judetul Constanta pentru a vedea cate dintre ele respecta legea. Autoritatile recunosc tacit faptul ca pagina de internet nu este ceea ce trebuie, asa ca vor sa o schimbe. Au publicat o noua licitatie in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, prin care doresc sa atribuie un contract de servicii de proiectare si implementare a unei noi pagini web, care va inlocui actualul site. Pagina va trebui sa fie optimizata pentru smartphone si tablete si pentru toate browserele existente (pana de curand, documentele importante s-au deschis numai cu internet explorer).

Pe pagina de internet a Primariei Medgidia nu am gasit niciun un buget. Exista cateva referiri la bugetele anterioare, dar numai in comunicate de presa, nicidecum insa nu este postat tot bugetul. Site-ul are insa, de exemplu, o categorie special dedicata Festivalului "Dan Spataru". La categoria "Buget" a site-ului intalnim o informare publica despre dezbaterea bugetului pe 2016, dar si rapoartele de activitate din 2014 ale parcului industrial si al regiei autonome Gold Mangalia. Are postat bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2015. Altceva nu am gasit la capitolul Directia Economice si nici in alt loc de pe site. Tehnologia ne ajuta acum sa fim mai aproape de locuit... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro