Conspiratia mortala a prostilor si norul radioactiv deasupra Europei
Si mai are un rol, deloc neglijabil: dat fiind ca institutia lor face parte dintre institutiile introduse in sistemul de securitate nationala, urmand sa furnizeze tocmai asemenea studii de estimare aprofundata a riscurilor sau, dupa caz, de alertare a populatiei si punere in miscare a sistemelor de protectie, arata ca detin informatia necesara si nivelul de expertiza profesional cerut, astfel incat presa si opinia publica sa ii considere drept "surse ultime de autoritate". Nu ma indoiesc ca exista specialisti competenti in acele unitati enumerate in comunicatul institutiei, adica Reteaua Nationala de Surpaveghere a radioactivitatii, in Laboratorul de control al radioactivitatii mediului al centralei de la Cernavoda si in Laboratorul de dozimetrie al Institutului de Cercetari nucleare Pitesti.
>
Se discuta despre noile dovezi, de data asta venite din sursa franceza, privitoare la o poluare radioactiva ce se plimba pe deasupra Europei din luna septembrie incoace, atunci cand, se spunea, ar fi fost posibil sa se produca un accident nuclear major in Rusia sau Kazahstan.
Specialistii de la Institutul francez de radioprotectie si siguranta nucleara afirma ca intre finele lunii septembrie si inceputul lunii octombrie, deasupra Europei a fost detectat un nor radioactiv continand rutenium-106, stire confirmata si reconfirmata de mai multe retele europene de supraveghere a radioactivitatii in atmosfera.
Stirea proasta este definirea geografica a zonei probabile pentru accidentul respectiv, relativ aproape de noi , acolo unde "cantitatea de rutenium-106 care a fost emisa in atmosfera asa cum a fost estimata de simularile IRSN este foarte importanta, caci este cuprinsa intre 100 si 300 terabeckereli...iar emisia respectiva, avand in vedere cantitatea emisa, ar fi avut loc in decursul ultimei saptamani a lunii octombrie". Un studiu profesionist, argumentat, comparat cu datele obtinute de la serviciile de supraveghere meteo si in permanent raport cu ce dadeau colegii europeni, cu scenarii credibile si argumente foarte serioase. Informarii corecte si la timp a publicului, notiune, la ei, luata foarte in serios de oameni carora le place meseria pe care-o fac, dar si de catre politicienii care nu uita ca banii care alimenteaza asemenea retele de cercetare vin de la bugetul public. Si mai are un rol, deloc neglijabil: dat fiind ca institutia lor face parte dintre institutiile introduse in sistemul de securitate nationala, urmand sa furnizeze tocmai asemenea studii de estimare aprofundata a riscurilor sau, dupa caz, de alertare a populatiei si punere in miscare a sistemelor de protectie, arata ca detin informatia necesara si nivelul de expertiza profesional cerut, astfel incat presa si opinia publica sa ii considere drept "surse ultime de a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro