Consiliul Prezidential al Libiei, sustinut de ONU, revendica puterea in tara nord-africana

Consiliul Prezidential al Libiei, sustinut de ONU, revendica puterea in tara nord-africana

Luna trecuta, Consiliul Prezidential a nominalizat un Guvern de Acord National pentru preluarea controlului asupra tarii, insa acesta este contestat de o parte a Camerei Reprezentantilor si a Congresului National General - cele doua institutii functionand simultan pe post de adunari legislative rivale de la jumatatea anului 2014.

acum 50 luni (13 Mar 2016)

Intr-un comunicat emis sambata seara, consiliul a anuntat ca are destule semnaturi ale membrilor Camerei Reprezentantilor si sustinere din partea "altor figuri politice" pentru a prelua controlul asupra tarii nord-africane, care se zbate intr-un continuu vid de putere dupa caderea regimului fostului dictator Muammar Gaddafi in 2011.

Institutia a cerut "tuturor institutiilor suverane si publice libiene si capetelor corpurilor financiare sa inceapa comunicarea imediata cu Guvernul de Acord National pentru a asigura tranzitia pasnica a puterii". Totodata, consiliul a cerut si comunitatii internationale sa nu mai negocieze cu nici o organizatie din Libia care revendica puterea executiva si se opune Guvernului de Acord National. Luna trecuta, Consiliul Prezidential a nominalizat un Guvern de Acord National pentru preluarea controlului asupra tarii, insa acesta este contestat de o parte a Camerei Reprezentantilor si a Congresului National General - cele doua institutii functionand simultan pe post de adunari legislative rivale de la jumatatea anului 2014.

Conform planului propus de formare a unui guvern unificat, Consiliul Prezidential ar urma sa devina principala putere executiva a statului, in timp ce Camera Reprezentantilor si Congresul National General ar urma sa formeze un legislativ bicameral.

Recunoasterea legitimitatii guvernului propus de Consiliul Prezidential ar putea pune bazele unei interventii legitime a fortelor militare straine in tara, pentru a asigura instaurarea acestuia sigura la Tripoli, acolo unde situatia pare a fi prea volatila pentru o tranzitie pasnica a puterii. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro