Consiliul Fiscal: Ce necunoscute are bugetul pe 2015

Acestea vor fi mai mici fata de proiectia Finantelor, cu 630 milioane de lei la TVA, cu 550 milioane lei pentru impozitele si taxele pe proprietate, 420 milioane lei pentru contributiile sociale, 300 de milioane de lei pentru impozitul pe profit si 280 milioane lei pentru impozitul pe venit si salarii. "Ca si in cazul cheltuielilor cu bunurile si serviciile, executiile bugetare din trecut consemneaza in mod constant deviatii considerabile de la sumele bugetate initial in cazul cheltuielilor de investitii, insa de semn opus, in sensul ca rezultatele executiilor sunt fara exceptie inferioare estimarilor din bugetele initiale si din cele rectificate, consemnand chiar reduceri in termeni nominali de la o executie bugetara la alta", spune CF.

acum 89 luni (21 Dec 2014)

Veniturile fiscale anticipate prin bugetul pe 2015 sunt supraevaluate cu 2,35 miliarde lei (0,33% din PIB), estimeaza Consiliul Fiscal, care totodata isi manifesta retinerea si fata de angajamentul ca investitiile vor fi cu 8,6 miliarde lei mai mari.

Sperantele statului ca anul viitor va inregistra venituri bugetare superioare celor de anul acesta, strict pe baza unei mai bune colectari a obligatiilor la buget, sunt gresite, cred specialistii Consiliului Fiscal (CF) intr-o opinie privind bugetul de stat, bugetul de asigurari sociale pentru 2015 si strategia fiscal-bugetara 2015-2017. "La nivel agregat, veniturile fiscale apar ca fiind potential supraevaluate cu circa 2,35 miliarde de lei (0,33% din PIB), in conditiile in care MFP ia probabil in calcul in proiectia de venituri un impact favorabil din partea unei imbunatatiri a gradului de colectare a veniturilor", se arata in documentul indicat. "Castigurile din masurile de imbunatatire a colectarii sunt imposibil de evaluat ex ante (inainte de eveniment, n.r.) si o abordare prudenta, de altfel ceruta in mod expres de Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, impune luarea in calcul doar ex post a unor eventuale asemenea plusuri de venituri", arata CF. Acestea vor fi mai mici fata de proiectia Finantelor, cu 630 milioane de lei la TVA, cu 550 milioane lei pentru impozitele si taxele pe proprietate, 420 milioane lei pentru contributiile sociale, 300 de milioane de lei pentru impozitul pe profit si 280 milioane lei pentru impozitul pe venit si salarii. Aceasta deoarece partea de cheltuieli cu bunurile si serviciile apare drept una extrem de dificil de controlat. In perioada 2011-2014, cheltuielile cu bunurile si serviciile au consemnat in mod constant in executie (la final de an) niveluri superioare celor prevazute initial ori chiar celor deja revizuite ascendent cu prilejul rectificarilor bugetare. Aceste cheltuieli sunt proiectate sa inregistreze o crestere consistenta anul viitor, de 8,6 miliarde lei, atat l... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro