Consiliul Fiscal: Bugetul, facut artificial, pentru creditorii externi

De asemenea, Consiliul Fiscal mentioneaza ca proiectul de buget pentru anul 2015 are in vedere atingerea obiectivului pe termen mediu in 2015, in linie cu angajamentele reconfirmate de catre Guvern prin Programul de Convergenta 2014-2017 elaborat in luna aprilie a anului curent, efortul de ajustare structurala aferent anului 2015 fiind de circa 0,6 puncte procentuale din PIB, semnificativ superior celui de 0,1 puncte procentuale din PIB intreprins in anul 2014.

acum 71 luni (16 Dec 2014)

Bugetul pe 2015 a fost construit pe date care nu par credibile, dar care se incadreaza in cerintele finantatorilor externi. Consiliul Fiscal considera ca Executivul se bazeaza pe sume mai mari incasate la buget si pe cheltuieli mai mici decat pot fi acestea in realitate. Pe de o parte, rata de absorbtie a fondurilor europene prognozata pe 2015 este nejustificat de optimista, iar pe de alta parte o serie de cheltuieli par a fi subevaluate. De asemenea, nivelul prognozat al incasarilor aferente categoriilor "impozit pe venit", "contributii sociale", "impozit pe profit", "impozite si taxe pe proprietate" contrazice politicile fiscale adoptate de Guvern. Astfel, scriptic, Executivul a dublat valoarea sumelor ce vor intra in Romania de la bugetul UE, comparativ cu 2014, astfel incat sa se evite dezangajarea banilor europeni.

"In ceea ce priveste investitiile care se vor face de la buget, valoarea lor va fi ceva mai mare decat in acest an, cand nivelul a fost foarte scazut, dar comparativ cu perioada 2010-2013 acestea vor fi mai reduse.

Referindu-se la modul ineficient in care sunt cheltuiti banii de la buget, analistul economic Florin Citu scrie pe pagina sa de Facebook: "Inteleg ca exista interes pentru a estima cat din banii colectati la buget se irosesc (adica se fura sau sunt investiti prost).

Incasarile, supraestimate

Consiliul Fiscal arata ca incasarile la buget (impozit pe venit, contributii sociale, impozite si taxe pe proprietate si impozit pe profit) pe care mizeaza Guvernul nu sunt realiste. Si Andrei Badin, partener coordonator servicii fiscale si juridice in cadrul Deloitte Romania, arata ca nu ar mai fi necesara cresterea de taxe daca s-ar colecta in plus macar jumatate din sumele care reprezinta evaziune fiscala, estimata la 16% din PIB, ajungandu-se la un nivel de colectare de 37-38%. Consiliul Fiscal sustine ca o serie de categorii - "cheltuieli de personal", "cheltuieli cu bunuri si servicii", "asistenta sociala" - pa... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro