Consiliul Concurentei recomanda acordarea de stimulente medicilor pentru a prescrie medicamente generice

Consiliul Concurentei recomanda acordarea de stimulente medicilor pentru a prescrie medicamente generice

"Medicamentele generice, desi cu cel putin 35% mai ieftine decat variantele lor inovative, nu reusesc sa acapareze o cota de piata semnificativa, chiar si dupa mai multi ani de la intrarea pe piata", este una dintre concluziile studiului derulat de Consiliul Concurentei pe piata farmaceutica.

acum 100 luni (1 Jun 2016)

In cadrul investigatiei, inspectorii Consiliului Concurentei au descoperit ca medicii prescriu in mare masura medicamentele mai scumpe, asa-numitele inovative, si nu variantele lor mai ieftine, care sunt medicamentele generice.

Situatia se explica deoarece, in Romania, pacientii nu putere in fata medicilor si nici mijloace de a contesta prescriptiile.

"Medicii prescriu influentati in parte si de sumele mari pe care le au la dispozitie firmele farmaceutice pentru promovarea medicamentelor", mentiona Chiritoiu.

Seful Consiliului Concurentei considera ca situatia este permisa si de politicile incoerente ale functionarilor de stat care se ocupa cu aprobarea listelor de medicamente.

"Pentru acelasi medicament avem preturi diferite aprobate de stat, ceea ce face sa existe mai multi bani la dispozitia anumitor companii care pot folosi aceste fonduri suplimentare ca sa stimuleze medicii sa prescrie respectivele medicamente", a precizat Chiritoiu.

Seful autoritatii anti-monopol considera ca si taxa clawback, pe care o platesc producatorii de medicamente statului pentru profitul suplimentar realizat din vanzarea de medicamente compensate, este prea mare in Romania.

Analiza este acum lansata in dezbatere publica si exista o perioada de o luna pentru a primi posibile reactii.

Astfel, autoritatea de concurenta recomanda acordarea de stimulente financiare medicilor, pentru a fi incurajati sa prescrie medicamente generice.

Consiliul Concurentei propune totodata eliminarea din listele de compensare a medicamentelor care sunt puse pe piata in cantitati insuficiente, fiind mentinute doar pentru a da pretul de referinta.

Distribuitorii si farmaciile ar putea fi motivate sa elibereze medicamente ieftine prin aplicarea unei sume fixe pe serviciu de distributie, respectiv farmacie.

"Medicamentele generice, desi cu cel putin 35% mai ie... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro