Consiliul Concurentei, cu ochii pe contractele cu bani publici

Legislatia din domeniul Concurentei a suferit o serie de modificari cu impact direct asupra mediului de afaceri. In opinia presedintelui Autoritatii de Concurenta, Bogdan Chiritoiu, ce mai importanta schimbare este aceea care vizeaza clarificarea procedurilor prin care companiile isi recunosc vinovatia in faza de inceput a investigatiei. Iar, Radu Merica, presedintele Camerei de Comert Romano-Germana, sustine ca exista o lipsa de concurenta in procesul de derulare a achizitiilor publice. Comisiile de organizare a licitatiilor, care sunt controlate politic, inventeaza criterii de eligibilitate si de acordare a punctajului care elimina orice concurenta.

acum 98 luni (11 Feb 2016)

Legislatia din domeniul Concurentei a suferit o serie de modificari cu impact direct asupra mediului de afaceri. In opinia presedintelui Autoritatii de Concurenta, Bogdan Chiritoiu, ce mai importanta schimbare este aceea care vizeaza clarificarea procedurilor prin care companiile isi recunosc vinovatia in faza de inceput a investigatiei. O alta noutate consta in aceea ca angajatii Consiliului Concurentei care parasesc institutia nu vor mai putea lucra la companiile pe care anterior le-au investigat.

"Personalul are anumite restrictii, respectiv un angajat care paraseste institutia trebuie, timp de trei ani, sa notifice daca doreste un alt job. In cazul in care Consiliul Concurentei considera ca, daca ar lucra la acea firma, persoana respectiva ar fi in conflict de interese, se poate opune. Angajatii nostri nu vor putea merge sa lucreze la companii pe care le-au investigat, plecand cu informatii din interior", a declarat Chiritoiu in cadrul unei conferinte legate de noutatile legislative, organizata ieri in Bucuresti. Bogdan Chiritoiu sustine ca reprezentantii institutiei pe care o conduce au retineri in ceea ce priveste prevederile proiectului de lege privind utilitatile publice, proiect ce va intra saptamana viitoare la Camera Deputatilor spre aprobare.

Actualul text al proiectului de lege lasa loc autoritatilor sa incredinteze anumite contracte in mod direct.

Iar, Radu Merica, presedintele Camerei de Comert Romano-Germana, sustine ca exista o lipsa de concurenta in procesul de derulare a achizitiilor publice. "Stii de la bun inceput ca licitatiile sunt in mare parte aranjate. Comisiile de organizare a licitatiilor, care sunt controlate politic, inventeaza criterii de eligibilitate si de acordare a punctajului care elimina orice concurenta. De aceea sunt necesare amenzi usturatoare care sa descurajeze astfel de practici", a afirmat Merica.

Investigatiile din sectorul energetic derulate de Consiliul Concurentei dureaza prea mult,... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro