Consiliul ASF a avizat proiectul noii legi RCA, dupa ce a acceptat mai multe propunei ale transportatorilor

Consiliul ASF a avizat proiectul noii legi RCA, dupa ce a acceptat mai multe propunei ale transportatorilor

Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF) a renuntat la intentia de a include in proiectul de act normativ prelungirea automata a politelor, daca asiguratul nu inainteaza o cerere de incheiere inainte de expirare, transmite News.ro. "Daca asiguratorul RCA nu isi indeplineste obligatiile (...) sau si le indeplineste in mod defectuos, inclusiv daca diminueaza nejustificat despagubirea, se aplica o penalizare calculata pentru fiecare zi de intarziere, prin aplicarea dobanzii Banca Nationala a Romaniei ROBOR plus o marja anualizata de 30 de puncte procentuale pentru intreaga suma de despagubire cuvenita sau la diferenta de suma neachitata, care se plateste de asigurator", mai scrie News.ro, care citeaza proectul legii RCA.

acum 80 luni (6 Apr 2016)

Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF) a renuntat la intentia de a include in proiectul de act normativ prelungirea automata a politelor, daca asiguratul nu inainteaza o cerere de incheiere inainte de expirare, transmite News.ro. in situatia producerii riscului pe perioada suspendarii contractului RCA, asiguratorul este obligat la plata despagubirii, acesta avand drept de regres impotriva persoanei vinovate de producerea accidentului", se arata in proiectul de lege. ASF fixeaza si un termen de trei luni in care firmele de asigurare trebuie sa raspunda cererii de despagubire sau sa notifice in scris, cu confirmare de primire, motivele pentru care nu a aprobat despagubirile, in totalitate sau partial, mai noteaza News.ro.

"Daca asiguratorul RCA nu isi indeplineste obligatiile (...) sau si le indeplineste in mod defectuos, inclusiv daca diminueaza nejustificat despagubirea, se aplica o penalizare calculata pentru fiecare zi de intarziere, prin aplicarea dobanzii Banca Nationala a Romaniei ROBOR plus o marja anualizata de 30 de puncte procentuale pentru intreaga suma de despagubire cuvenita sau la diferenta de suma neachitata, care se plateste de asigurator", mai scrie News.ro, care citeaza proectul legii RCA.

"Despagubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vatamarii integritatii corporale ori a sanatatii persoanelor sau decesului acestora se evalueaza pe baza punctajului obtinut prin insumarea punctelor, comunicat de catre Institutul National de Medicina Legala si prevazut in reglementarile ASF, corespunzator categoriilor de prejudicii nepatrimoniale rezultate in urma producerii accidentului de vehicule", se arata in proiectul de lege.

"Valoarea unui punct traumatic este egala cu dublul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de la data producerii accidentului", se arata in textul actului normativ, citat de News.ro.

In prezent, sala... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro