Consilierul prezidential Ludovic Orban: Romania nu vrea nici sa blocheze Europa cu doua viteze, nici s-o aprobe

Consilierul prezidential Leonard Orban a declarat, la Digi 24, ca Romania nu doreste sa blocheze adoptarea Declaratiei de la Roma, dupa "modelul Poloniei", care a luat decizia sa boicoteze Uniunea Europeana din cauza ca nu a acceptat inlocuirea presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, cu un alt candidat propus de Varsovia. Pentru ca ni se pare ca este cel mai logic sa incercam sa incercam sa avansam cu totii, nu sa avansam in formate de genul asta care risca sa afecteze coeziunea interna a UE, sa amplifice diviziunile care exista in momentul de fata si pana la urma sa duca la riscul de dezintegrare a proiectului european", a spus Ludovic Orban.

acum 85 luni (12 Mar 2017)

Consilierul prezidential Leonard Orban a declarat, la Digi 24, ca Romania nu doreste sa blocheze adoptarea Declaratiei de la Roma, dupa "modelul Poloniei", care a luat decizia sa boicoteze Uniunea Europeana din cauza ca nu a acceptat inlocuirea presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, cu un alt candidat propus de Varsovia.

Potrivit sursei citate, la recenta reuniune a Consiliului European, presedintele Klaus Iohannis a respins ideea unei Europe cu mai multe viteze, pe motiv ca ar insemna ca nu toate statele membre sa participe la politicile UE. Au fost o serie de subiecte de importanta majora, inclusiv a fost o discutie legata de declaratia de la Roma. Summitul de la Roma va avea loc in 25 martie si va marca inceputul oficial al procesului de reflectie privind viitorul UE. Pentru ca ni se pare ca este cel mai logic sa incercam sa incercam sa avansam cu totii, nu sa avansam in formate de genul asta care risca sa afecteze coeziunea interna a UE, sa amplifice diviziunile care exista in momentul de fata si pana la urma sa duca la riscul de dezintegrare a proiectului european", a spus Ludovic Orban.

In legatura cu discutiile de la Consiliul European, Orban a precizat ca in textul care contine idei ale Declaratiei care ar urma sa fie prezentata la Summitul de la Roma.

Asocierea Romaniei la grupul de la Visegrad

In ceea ce priveste o posibila asociere a Romaniei la grupul de la Visegrad, Consilierul prezidential Leonard Orban a declarat ca statul roman nu se poate asocia, intrucat ca exista "viziuni diferite", in special fata de Ungaria si Polonia. Daca ne uitam la ce contributie are grupul Visegrad la acest proces de dezbatere privind viitorul UE, vedem ca este o pozitie relativ echilibrata, dar fata de Polonia si Ungaria avem o viziune diferita. Noi credem ca Uniunea trebuie sa avanseze, nu cred ca trebuie transferate inapoi competente la state membre, ci dimpotriva, in continuare, cand va fi posibil, sa fie transferate compete... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro