Consilierul prezidential Leonard Orban, despre asocierea Romaniei la grupul de la Visegrad: Cum sa te asociezi cu un grup care nu impartaseste aceleasi idei?

Romania nu se poate asocia grupului de la Visegrad in discutiile privind viitorul Uniunii Europene, intrucat exista "viziuni diferite", in special in ceea ce priveste Ungaria si Polonia, considera consilierul prezidential Leonard Orban. Fostul premier Victor Ponta declara saptamana trecuta ca Romania ar trebui sa fie alaturi de statele din Grupul de la Visegrad in cadrul dezbaterii privind viitorul Uniunii Europene, deoarece acestea se lupta pentru lucruri care sunt si in interesul tarii noastre, in timp ce presedintele Klaus Iohannis este apropiat de Germania la Bruxelles.

acum 87 luni (12 Mar 2017)

Romania nu se poate asocia grupului de la Visegrad in discutiile privind viitorul Uniunii Europene, intrucat exista "viziuni diferite", in special in ceea ce priveste Ungaria si Polonia, considera consilierul prezidential Leonard Orban. Daca ne uitam la ce contributie are grupul Visegrad la acest proces de dezbatere privind viitorul UE, vedem ca este o pozitie relativ echilibrata, dar fata de Polonia si Ungaria avem o viziune diferita. Noi credem ca Uniunea trebuie sa avanseze, nu cred ca trebuie transferate inapoi competente la state membre, ci dimpotriva, in continuare, cand va fi posibil, sa fie transferate competente la nivel european. Numai asa poti asigura o consolidare a proiectului european", a spus Ludovic Orban, intrebat de ce Romania nu se alatura tarilor de la Visegrad in privinta viitorului UE, dupa cum au spus unii oameni politici.

El a mentionat ca exista "o coordonare buna" cu cele patru state din grupul de la Visegrad — Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia — pe subiecte de protectia mediului si in alte dosare, insa nu in ceea ce priveste viitorul Uniunii Europene. Daca pe alte subiecte, hai sa spunem, nu e atat de grav, aici vorbim de un lucru fundamental, vorbim despre viitor, cum vedem viitorul UE", a explicat consilierul prezidential.

Fostul premier Victor Ponta declara saptamana trecuta ca Romania ar trebui sa fie alaturi de statele din Grupul de la Visegrad in cadrul dezbaterii privind viitorul Uniunii Europene, deoarece acestea se lupta pentru lucruri care sunt si in interesul tarii noastre, in timp ce presedintele Klaus Iohannis este apropiat de Germania la Bruxelles. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro