Consilierii locali din Constanta incalca legea si scapa nepedepsiti

Consilierii locali au o serie de drepturi, dar si de obligatii, izvorate din Legea 215/2001 a Administratiei Publice Locale. Atributiile consiliilor locale sunt extinse: de la avizarea sau aprobarea de studii, prognoze si programe de dezvoltare economico-sociale, la vanzarea, concesionarea sau inchirierea bunurilor proprietate privata a orasului pana la asigurarea ordinii si linistii publice si sprijinirea, in conditiile legii, a activitatii cultelor religioase. Desi ar trebui ca acestea sa fie trimise cu 30 de zile inainte, pentru a putea fi studiate, acest lucru nu se intampla decat cu o zi inainte de sedintele de consiliu, afirma Alexandru Bajdechi.

acum 79 luni (18 Nov 2015)

Consilierii locali au o serie de drepturi, dar si de obligatii, izvorate din Legea 215/2001 a Administratiei Publice Locale. Atributiile consiliilor locale sunt extinse: de la avizarea sau aprobarea de studii, prognoze si programe de dezvoltare economico-sociale, la vanzarea, concesionarea sau inchirierea bunurilor proprietate privata a orasului pana la asigurarea ordinii si linistii publice si sprijinirea, in conditiile legii, a activitatii cultelor religioase. Legea 215 prevede clar, la modul de functionare, cateva obligatii pe care le au toti consilierii locali. Punctul 4 este de asemenea foarte clar: "Fiecare consilier, precum si viceprimarul, sunt obligati sa prezinte un raport anual de activitate, care va fi facut public prin grija secretarului". Explicatiile sunt din cele mai diverse, de la "nu am stiut" pana la "pentru banii pe care ii primesc sa fac si raport de activitate?" (indemnizatia lunara este de circa 6-700 de lei). "Daca nu au activitate, ce raport sa faca?", intreaba retoric Alexandru Bajdechi, studentul la drept care a cerut desfiintarea Consiliului Local Constanta, pe motiv ca nu s-a intrunit la intervalul cerut de lege.

Nu exista sanctiuni

Legea 215 prevede aceste obligatii, dar nu si sanctiuni daca nu sunt duse la indeplinire. "Nu exista sanctiuni juridice, ci nu mai de ordin politic", spune Alexandru Bajdechi. Interesant este ca legea este incalcata chiar de primarie. Legea prevede ca primaria trebuie sa trimita organizatiilor interesate toate proiectele de hotarare ca sa poata fi trimise sugestii. Desi ar trebui ca acestea sa fie trimise cu 30 de zile inainte, pentru a putea fi studiate, acest lucru nu se intampla decat cu o zi inainte de sedintele de consiliu, afirma Alexandru Bajdechi. Mai mult, procesele verbale de la aceste sedinte nu apar, spune el, decat dupa doua luni, desi Legea 215 prevede un termen de 3 zile.

Cine sunt consilierii locali ai Constantei

Municipiul Constanta are 27 de consilieri loc... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro