Consecintele economice majore ale Brexitului. Cat de mult va pierde Marea Britanie

Consecintele economice majore ale Brexitului. Cat de mult va pierde Marea Britanie

> Acest sindrom poate fi explicat prin politici publice ce nu au reusit sa-i protejeze pe cei care au pierdut in procesul globalizarii economice impletit cu schimbari de ordin tehnologic; In Europa centrala si de Rasarit sunt contestate reguli ale jocului in Uniune, nu in cele din urma din ratiuni legate de ceea ce este perceputa ca nevoia de echilibrare a raporturilor de putere economica intre statele membre, intre capitalul strain si cel autohton. Curenti de fragmentare opereaza cu intensitate in UE, zona euro are nevoie de reforme de fond ca mecanisme si politici, deficitul democratic in functionarea institutiilor europene trebuie sa fie redus. Si, mai ales, trebuie sa fie conciliata logica de functionare a Uniunii ca Piata Unica (ce este o forma in sine de globalizare economica) cu legitimitatea pe care o au guvernele nationale in gestionarea treburilor statelor membre.

acum 43 luni (19 Feb 2018)

>

Acest sindrom poate fi explicat prin politici publice ce nu au reusit sa-i protejeze pe cei care au pierdut in procesul globalizarii economice impletit cu schimbari de ordin tehnologic; De aici apare si o tendinta de respingere a elitelor politice. Aceasta remarca spune enorm pentru a intelege constelatia de circumstante ce tensioneaza relatiile sociale si dinamicile politice pe Continent; sa nu omitem ca Macron a candidat in alegerile prezidentiale pe o platforma centrista, tocmai pentru a se delimita de partidele traditionale.

In Germania, care economic si politic este pilonul in jurul caruia roteste constructia europeana, principalul partid de opozitie in Bundestag (dupa formarea noului guvern de coalitie) este formatiunea de dreapta AfD (Alternativa pentru Germania). In Europa centrala si de Rasarit sunt contestate reguli ale jocului in Uniune, nu in cele din urma din ratiuni legate de ceea ce este perceputa ca nevoia de echilibrare a raporturilor de putere economica intre statele membre, intre capitalul strain si cel autohton.

Daca economiile europene trec printr-o perioada relativ buna (fata de anii 2009-2015), se poate vorbi insa despre o "internalizare" a dezechilibrelor externe pe piata muncii si in viata politica. Sa ne referim la MB prezumand o despartire ce nu se bizuie pe un aranjament special ce ar incerca apararea intereselor reciproce de adancime: Companiile britanice, mici si mari, simt deja efecte negative. acorduri comerciale atat de avantajoase incat sa compenseze ceea ce inseamna Piata Unica pentru numeroase companii britanice sunt foarte dificil de construit cu terti. Lectia este ca si un stat ce nu face parte din zona euro se desprinde costisitor de textura de relatii din Uniune; sunt analize serioase facute la Londra ce arata ca MB va inregistra costuri nete substantiale ani de zile dupa iesirea din UE. Industria financiara din MB, ce contribuie substantial la venitul national, va pierde in masura in care ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro