Coniacul Drobeta: istoria unui brand de succes din Romania comunista. Ce s-a ales de vinarsul de Severin

Coniacul Drobeta: istoria unui brand de succes din Romania comunista. Ce s-a ales de vinarsul de Severin

Cine a creat acest coniac Inginerul care a creat coniacul Drobeta, Theodor Stoienescu, cel care a condus Fabrica de Bere-Spirt din Drobeta Turnu Severin 25 de ani, a murit in februarie 2012, la varsta de 93 de ani. Apreciat de marii specialisti din domeniu de la acea vreme, a fost adus ca director al fabricii de bere si spirt la Turnu Severin de Centrala de la Bucuresti (organismul care coordona activitatea fabricilor de bere-spirt din Romania), dar nu era agreat de comunisti pentru ca nu avea "un dosar bun".

acum 71 luni (3 Mar 2017)

Acest "vinars de Severin" era un distilat de vin, dar si din fructe. Era recunoscut in Romania, atat prin calitatea gustului, cat si prin frumusetea si originalitatea sticlei si reclamei de pe eticheta: Castrul roman Drobeta. Sticla semana cu o grenada de mana, o sticla comparabila cu cea de whiskey Jack Daniels No 7.

Severinenii isi amintesc si acum ca acest coniac deschidea usile Centralelor si Ministerelor de la Bucuresti, alaturi de produsele din micul trafic de frontiera cu Serbia, ca vegeta, tigari, dulciuri, blue jeans, etc. Marinarii romani il vindeau ca pe painea calda in Occident, mai ales in Germania, unde era foarte cautat alaturi de coniacul tip tarancuta de la Napoca. Reteta coniacului

Nicolae Sarbulescu (87 de ani, foto dreapta), tehnolog principal, unul din veteranii acestei intreprinderi spune ca "in principal reteta presupunea alcool distilat din vin 28%, alcool rafinat 72%, plus apa distilata in completare pentru ca taria coniacului sa ajunga la 42%".

"Am lucrat la aceasta intreprindere 28 de ani, din 1956-1984. La nivelul anului 1972/1973, sectia condusa de doamna Marieta Tudor producea circa 120.000 sticle (0,5 litri) pe luna.

Cine a creat acest coniac

Inginerul care a creat coniacul Drobeta, Theodor Stoienescu, cel care a condus Fabrica de Bere-Spirt din Drobeta Turnu Severin 25 de ani, a murit in februarie 2012, la varsta de 93 de ani. Un om genial, care a lasat in urma 141 de brevete de inventii si inovatii brevetate la OSIM. Apreciat de marii specialisti din domeniu de la acea vreme, a fost adus ca director al fabricii de bere si spirt la Turnu Severin de Centrala de la Bucuresti (organismul care coordona activitatea fabricilor de bere-spirt din Romania), dar nu era agreat de comunisti pentru ca nu avea "un dosar bun".

Dupa ce a absolvit Facultatea de Chimie Alimentara, nu s-a angajat ca inginer, ci a ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro