Conflict sau strategie perversa de credibilizare a politicienilor extremisti? Putin ii cere public lui Le Pen milioanele inapoi inainte de campania electorala din Franta

Agentia rusa de asigurare a depozitelor bancare ruse (ASV) cere Partidului lui Marine Le Pen rambursarea celor 9 milioane euro acordate Frontului National, extrema dreapta din Franta, de First Czech-Russian Bank. Cu ochii spre Moscova Admiratia fata de Rusia si liderul ei este declarata de multa vreme de liderul FN, Marine Le Pen, care a vizitat des Moscova.

acum 75 luni (6 Jan 2017)

Agentia rusa de asigurare a depozitelor bancare ruse (ASV) cere Partidului lui Marine Le Pen rambursarea celor 9 milioane euro acordate Frontului National, extrema dreapta din Franta, de First Czech-Russian Bank.

Vestea nu putea pica mai rau, intr-o perioada in care Frontul National (FN) s-a lansat in cautarea de finantari pentru campaniile sale electorale din primavara lui 2017. Creditul de 9 milioane euro a fost acordat in 2014, dar First Czech-Russian Bank a dat faliment la jumatatea anului trecut si ASV a recuperat gestionarea acestei creante.

La 26 decembrie, aceasta autoritate administrativa declara pentru agentia de presa rusa RNS ca a lansat o procedura judiciara pentru obtinerea rambusarii.

Potrivit unui specialist din mediul bancar rus,"este vorba de o procedura normala pentru asanarea bancii" si ASV trebuie sa ramburseze banii deponen-tilor si cauta sa rezolve creantele.

Cu ochii spre Moscova

Admiratia fata de Rusia si liderul ei este declarata de multa vreme de liderul FN, Marine Le Pen, care a vizitat des Moscova. Desi formatiunea de extrema dreapta a fost frecvent afectata de conflicte interne in familia Le Pen, un singur subiect ii readuna - Rusia, liderii ei si generoasele institutii bancare. In noiembrie 2014, dupa dezvaluirile site-ului Mediapart, Frontul National a explicat ca s-a intors spre Rusia pentru a obtine finantari cu dobanda de 6%, dupa refuzul "unui mare numar de banci franceze si europene".

Saptamana trecuta, FN a dezmintit ca ar cauta in Rusia noi finantari in valoare de 27 milioane euro, ca raspuns la un articol din "Canard enchaine". Loialitatea si admiratia liderilor FN fata de Moscova si liderul rus a fost bine recompensata. O ancheta publicata de Mediapart dezvaluie SMS-uri schimbate in 2014 intre un responsabil de la Kremlin si un apropiat al lui Vladimir Putin privind recompensarea sustinerii partidului Marinei Le Pen in timpul crizei din Crimeea. Putin mai tarziu, Cotelec, ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro