Conflict deschis intre Italia si Comisia Europeana

In cursul lunilor octombrie si noiembrie, premierul Matteo Renzi a avut confruntari cu Comisia Europeana legate de bugetul Italiei pe care l-a prezentat ca buget "de relansare", in timp ce Bruxellesul cerea o corectie mai neta a traiectoriei deficitului public. Mai mult, dupa atacurile teroriste din 13 noiembrie 2015 de la Paris, premierul italian a lansat un plan de "preventie" de doua miliarde euro, care includea masuri "culturale" - o adevarata provocare pentru Bruxelles. La Bruxelles, locatarul de la Palazzo Chigi s-a revoltat fata de criticile Comisiei contra Italiei legate de criza refugiatilor. In acest context, strategia Bruxellesului fata de Italia alimenteaza nemultumirea - a treia economie din zona euro este indatorata la nivelul de 130% din PIB, cu banci plombate de creante dubioase considerabile si o crestere economica foarte slaba.

acum 58 luni (11 Jan 2016)

Premierul Italiei, Matteo Renzi, s-a enervat ca singurul italian din cabinetul presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost silit sa demisioneze, fiind inlocuit cu un britanic. Expertul juridic Carlo Zadra ar fi demisionat din postul sau din cauza dezacordurilor frecvente cu seful de cabinet al presedintelui, germanul Martin Selmayr, cunoscut conservator.

Problema pentru guvernul Renzi este ca Zadra a fost inlocuit de un britanic, Michael Shotter si ca atare, in jurul fostului premier luxemburghez nu mai exista nici un italian. Decizia a fost foarte prost primita la Roma, unde subsecretarul de stat pentru Afaceri Europene, Sandro Gozi (foto), a declarat ca absenta unui italian din cabinetul lui Juncker este "inacceptabila". "Inceperea anului 2016 fara un italian, cu certitudine nu va facilita raporturile cu Italia", a declarat Sandro Gozi si a subliniat ca "pentru noi, este esential sa existe un membru italian in cabinetul lui Juncker". Subsecretarul de stat i-a facut o cerere oficiala in acest sens lui Martin Selmayr, dar nimic nu il obliga pe Jean-Claude Juncker sa aiba un colaborator din cea de-a patra tara cea mai populata din UE. In cursul lunilor octombrie si noiembrie, premierul Matteo Renzi a avut confruntari cu Comisia Europeana legate de bugetul Italiei pe care l-a prezentat ca buget "de relansare", in timp ce Bruxellesul cerea o corectie mai neta a traiectoriei deficitului public.

Mai mult, dupa atacurile teroriste din 13 noiembrie 2015 de la Paris, premierul italian a lansat un plan de "preventie" de doua miliarde euro, care includea masuri "culturale" - o adevarata provocare pentru Bruxelles. Concret, potrivit la Tribune, Matteo Renzi a mers mult mai departe decat Fran├žois Hollande in prevalenta pactului de securitate asupra celui de stabilitate. La Bruxelles, locatarul de la Palazzo Chigi s-a revoltat fata de criticile Comisiei contra Italiei legate de criza refugiatilor. Intr-un interviu acordat la 22 decembrie cotid... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro