Confiscarea averilor de la marii infractori: cum fac americanii

Confiscarea averilor de la marii infractori: cum fac americanii

In sfarsit, spune Abernathy, "The F" este cel mai auditat fond bugetar din SUA, atat de catre Congres, cat si de catre o comisie interna de audit, in care sunt implicati auditori de la fiecare din agentiile implicate in program. "Daca am o casa care valoreaza 100.000 de dolari, dar este grevata de o ipoteca de 80.000 de dolari, nu are rost sa o mai sechestrez, pentru ca taxele si cheltuielile de intretinere pot depasi, pana la sfarsitul procesului, 20.000 de dolari. Costumul escrocului Madoff Oficialul american a aratat si un mod inteligent de a obtine bani frumosi din valorificarea unor bunuri aparent banale si fara valoare: "Sa luam de exemplu un costum de haine.

acum 67 luni (8 Apr 2015)

Programul de Confiscare Eficienta a bunurilor provenite din infractiuni a fost infiintat in SUA in abia in 1984. Exista inca din 1971 faimoasa Lege RICO, care a permis demantelarea a numeroase grupuri de crima organizata si arestarea multor capi mafioti, dar autoritatile au constatat ca nu au mijloacele adecvate de a recupera si averile uriase acumulate de infractori. Abernathy - au initiat o lege prin care au imaginat un sistem unitar la nivel federal de identificare, urmarire, sechestrare si valorificare a bunurilor provenite din infractiuni - numit Programul de Confiscare Eficienta. In acest program au fost incluse mai multe agentii federale de investigatii - FBI, Agentia Antidrog, Biroul Procurorului Federal, Biroul pentru Alcool, Tutun, Arme si Explozibili, Administratia pentru Mancare si Medicamente etc. Pe langa acestea, a fost cooptat in program si US Marshals Offcie, care nu e agentie de investigatie, ci doar de aplicare a legii, un fel de politie federala.

Mecanismul este urmatorul: agentiile mentionate mai sus efectueaza investigatii in domeniul specific de actiune, constata infractiuni, intocmesc dosare penale impreuna cu procurorii si, totdata, sechestreaza si confisca bani si bunuri provenite din respectivele infractiuni. Sumele si activele sechestrate sunt apoi transferate catre US Marshals Office, care are sarcina de a le administra pana la terminarea proceselor si de a le valorifica dupa pronuntarea sentintelor. Totodata, daca la investigatii participa si autoritati politienesti locale, li se aloca si acestora fonduri din sumele confiscate - dar numai pentru dotari si training, nu si pentru salarii, spre exemplu. Abernathy daca nu exista riscul ca respectivele agentii sa faca exces de zel in asa fel incat sa maximizeze artificial intrarile de bani in "The F", cata vreme acestia sunt la dispozitia lor. In primul rand, salariile angajatilor din agentiile participante la program sunt stabilite de Congres si nu depin... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro