Confesiunile dure ale unui veteran de razboi: "Vedeam caii morti pe marginea drumului si ma repezeam ca vulturul sa infig dintii in ei"
Veteranul de razboi Constantin Hertoiu, de 103 ani, locuieste pe malul Oltului, in comuna Caineni, din judetul Valcea. "Vedeam caii morti pe marginea drumului, umflati, cu picioarele in sus, si ma repezeam ca vulturul si infigeam dintii in ei", isi aminteste el cu groaza. I-am spus ca adunam copiii de pe drum si le dadeam mancare, eu eram cu caii sau la artilerie, nu in prima linie. Si, ca sa justifice prezenta lor aici, ii puneau sa scrie ca lucreaza de bunavoie. Pana au primit prima scrisoare de la el, parintii lui ii aprindeau lumanari si la vii si la morti: nu stiau daca mai traieste.
Veteranul de razboi Constantin Hertoiu, de 103 ani, locuieste pe malul Oltului, in comuna Caineni, din judetul Valcea. De acolo, a fost mutat, impreuna cu camarazii sai, la Aiud, apoi la Satu Mare, Baia Mare, Campulung Moldovenesc si spre granita. Marsaluiau spre vama, iar el nu dormise de multe nopti. "M-am suit intr-un furgon ca sa ma odihnesc. Vine sergentul-major la mine si zice: . Si s-a pus in locul meu. Era noaptea, tarziu, si burnita. La un moment dat, vad doua linii luminoase si aud urlet de locomotiva. Eram cu picioarele pe linie", povesteste veteranul pentru Trustul de presa al Ministerului Apararii Nationale. A asteptat o saptamana pana au venit sa ii ia declaratii. Cum i-au dezertat soldatii Facea parte din Divizia 3 si, spre front, plecase impreuna cu Divizia 4. Cu ei era si regele Mihai. "Celor din Divizia 4 le-a dat drumul inapoi in tara si, pentru a noastra, Majestatea Sa a dat ordin sa trecem Prutul. De ce Divizia 4 sa merga in tara si noi la razboi? M-au lasat singur cu 80 de cai, spune veteranul, razand. A doua zi, in jurul orei 10, ca prin minune, au inceput sa se intoarca". Au luat o bataie buna si au trecut impreuna Prutul.
Nici cu aliatii de atunci, nemtii, lucrurile nu stateau prea bine. Feodosia, punct la Marea Neagra, a fost cucerit de romani. Si am infipt drapelul romanesc. Nemtii l-au luat si l-au azvarlit. Apoi tine-te frate, lupta intre romani si nemti!", spune veteranul care a batut veacul. La Cotul Donului, armata romana, alaturi de cea germana, a fost oprita de rusi si dezarmata. Dusi in Siberia, 300 de romani au murit pe drum. "Vedeam caii morti pe marginea drumului, umflati, cu picioarele in sus, si ma repezeam ca vulturul si infigeam dintii in ei", isi aminteste el cu groaza. De acolo, au fost dusi in lagarul din Donbas, unde Constantin Hertoiu a stat trei ani si jumatate, in mina de carbune. Sapun intins pe paine In lagar, primeau 200 de grame de paine pe zi. "Am vazut cum nemtii intindeau sapunul pe paine si manca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro