Conferinta la care s-a facut cea mai "inteligenta" fotografie din istorie

Conferinta la care s-a facut cea mai

In prima jumatate a secolul al XX-lea, erau timpuri revolutionare pentru stiinta, fiind o perioada in care multi ganditori de seama din intreaga lume veneau cu idei inovative care, ulterior, au schimbat felul in care intelegem lumea. Instrumentalistii, pe de alta parte, printre care se afla si Bohr, considerau ca stiinta este doar un instrument care trebuie evaluat pe baza rezultatelor pe care le produce, in sensul posibilitatii acesteia de a face predictii.

acum 60 luni (20 Nov 2017)

In prima jumatate a secolul al XX-lea, erau timpuri revolutionare pentru stiinta, fiind o perioada in care multi ganditori de seama din intreaga lume veneau cu idei inovative care, ulterior, au schimbat felul in care intelegem lumea.

Prima conferinta mondiala dedicata fizicii a avut loc in 1911, fiind initiata de chimistul belgian Ernest Solvay. Ambitionat de felul in care s-a desfasurat aceasta conferinta, un an mai tarziu, Solvay infiinta "Institutul pentru Fizica si Chimie Solvay".

Anual, conferintele au inceput sa devina din ce in ce mai extinse, la finalul fiecarei editii fiind facuta o fotografie de grup cu participantii. Fotografia de la cea de-a cincea editie, din 1927, despre protoni si fotoni, a devenit cunoscuta drept cea mai "inteligenta" fotografie facuta vreodata datorita personalitatilor de seama din domeniul stiintei care apar in ea.

17 dintre cei 29 de ganditori din fotografie castigasera deja sau urmau sa castige in anii urmatori un Nobel. Marie Curie se afla si ea printre participanti, fiind singura persoana care castigase doua premii Nobel: in 1903 pentru chimie, iar in 1911, pentru fizica.

Grosier vorbind, realismul stiintific, sustinut de Albert Einstein, este viziunea conform careia teoriile stiintei si conceptele si entitatile pe care le introduc descriu realitatea fizica din jur. De asemenea, realistii isi doreau o serie de reguli rigide ale metodelor stiintifice, fiind inspirati de ganditori precum Karl Popper.

Instrumentalistii, pe de alta parte, printre care se afla si Bohr, considerau ca stiinta este doar un instrument care trebuie evaluat pe baza rezultatelor pe care le produce, in sensul posibilitatii acesteia de a face predictii.

Einstein si Bohr au purtat discutii indelungate pe aceasta tema (si nu numai), la conferinta din 1927, cei doi schimband doua replici celebre.

Niels... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro