Condamnat la 1.000 de lovituri de bici, bloggerul saudit Raif Badawi a fost premiat de Parlamentul European in absenta

Condamnat la 1.000 de lovituri de bici, bloggerul saudit Raif Badawi a fost premiat de Parlamentul European in absenta

Crima lui Raif Badawi consta in simplul fapt de a fi o voce libera intr-o tara care nu accepta nimic altceva decat o singura opinie si un singur gand", a spus Ensaf Haidar in plenul Parlamentului European, aplaudata in picioare de sutele de euro-parlamentari prezenti la ceromonia acordarii premiului Saharov. "In ciuda unui mare risc, ca blogger, s-a straduit plin de curaj sa promoveze gandirea libera si si-a exercitat dreptul la libertatea de exprimare ocupand un spatiu lasat gol de lipsa libertatii presei in tara sa", a mai spus Schulz.

acum 59 luni (17 Dec 2015)

>

Stirea ca va primi acest premiu i-a fost data lui Badawi de sotia sa, Ensaf Haidar, cu o cateva zile in urma, cand a vorbit cu el. Are moralul la pamant, a fost transferat in aceasta a doua inchisoare in momentul in care ne asteptam sa primim vesti incurajatoare" declara Ensaf Haidar in fata presei venite sa o intampine la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, locul in care se tine in fiecare an ceremonia de decernare a premiilor Saharov.

Raif Badawi a fost condamnat pentru ofensa adusa islamului la 10 ani de inchisoare si 1000 de lovituri de bici. In ianuarie a primit primele 50 de lovituri in public, apoi aplicarea urmatoarelor 50 de lovituri a fost suspendata din cauza inrautatirii sanatatii sale in urma pedepsei aplicate. Inca 950 de lovituri de bici. Crima lui Raif Badawi consta in simplul fapt de a fi o voce libera intr-o tara care nu accepta nimic altceva decat o singura opinie si un singur gand", a spus Ensaf Haidar in plenul Parlamentului European, aplaudata in picioare de sutele de euro-parlamentari prezenti la ceromonia acordarii premiului Saharov. Badawi este arestat din 2012 pentru infiintarea blogului Free Saudi Liberals, pus sub mai multe acuzatii, dintre care a fost retinuta cea de insulta adusa islamului si a fost respinsa cea de apostazie.

Ensaf Haidar tine in maini o fotografie cu sotul sau, in Parlamentul European

"Badawi a devenit un simbol si o sursa de inspiratie pentru toti cei care lupta pentru drepturile fundamentale in regiune si dincolo de aceasta", a declarat, la randul sau, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, in timpul ceremoniei acordarii premiului. "In ciuda unui mare risc, ca blogger, s-a straduit plin de curaj sa promoveze gandirea libera si si-a exercitat dreptul la libertatea de exprimare ocupand un spatiu lasat gol de lipsa libertatii presei in tara sa", a mai spus Schulz. El solicitat Regelui Salman sa il elibereze neconditionat pe blogger si pe ceilalti pri... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro