Concurs international de taiat porcul organizat in Salaj. Ce delicatese au gatit cele opt echipe de macelari participante
Cat despre motivul pentru care concursul se desfasoara la final de ianuarie si nu in prag de Craciun, asa cum spune traditia, Radu Mate explica: "De Craciun, in fiecare gospodarie se taie cate un porc, asa ca ne-am zis sa organizam mai tarziu, cand lumea a uitat de gustul preparatelor traditionale specifice perioadei si i-a revenit pofta de a le savura". Liderul celor de la "Dragone", Gianpietro Pinton, un italian stabilit pe aceste meleaguri de 18 ani, este la a treia participare, iar de aceasta data si-a invitat si rudele din Padova, pentru a lua parte la ritualul taierii porcului dupa metode traditionale: "Mi-am invitat fiul si pe cumnatul lui, bucatar-sef intr-un restaurant din Italia, nu doar pentru a asista, dar si pentru a lua parte la sarbatoarea traditiilor romanesti.
Opt echipe formate din macelari si bucatari amatori, printre care una din Slovacia si o alta romano-italiana, si-au etalat maiestria in sacrificarea porcului si in pregatirea de preparate culinare din carne de porc, pentru a impresiona nu doar papilele gustative ale membrilor juriului, ci si ale spectatorilor. Ritualul sacrificarii porcului
Conform traditiei mostenite de la inaintasi, competitia a inceput la primele ore ale diminetii, cu injunghierea ratanilor, punctata de juriu in functie de indemanarea si rapiditatea cu care a fost executata. A urmat parlirea animalelor, fie cu arzatorul cu gaz, fie cu paie, insa fara a arde pielea
"Dupa aceea, aruncam o galeata de apa rece peste porc, iar cu un amestec din cenusa paielor si apa, frecam tot porcul. Totul, sub privirile exigente ale juriului, format din specialisti din Ungaria, Slovacia si Romania, care au evaluat fiecare etapa a procesului de sacrificare, tinand cont de talentul, precizia si rapiditatea macelarilor, precum si de savoarea bucatelor pe baza de carne de porc.
"Am pus deoparte maruntaiele, pentru ca le vom folosi pentru caltabos, iar carnea o impartim in functie de destinatie: , pentru o friptura rapida, pentru babgulyas ori pentru ciorba cu varza murata, sunca si slanina, pentru pus la afumat ori pentru gratare. Urmeaza sa curatam intestinele, pentru a le pregati pentru carnat si caltabos", sustine Debre Sani, membru al echipei "Boglar Champ", cea care a sacrificat un porc de circa 140 de kilograme. Cei mai multi au optat pentru ciorba de varza murata cu carne, carnati si caltabosi, insa au exitat si echipe care au considerat ca tocanita cu galuste ori babgulyas-ul le vor aduce puncte suplimentare. Slovacii inscrisi in concurs au profitat de aceasta manifestare pentru a-si etala propriile obiceiuri, cum ar fi bautul palincii din unghia porcului ori reteta de tocanita de sange cu ceapa.
La standurile amenajate in curtea Caminului Cultural, echipele... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro