Concluziile vizitei lui Klaus Iohannis in Lituania: mica alianta impotriva marelui pericolul de la Rasarit. "Amenintarile sunt intelese la modul just de SUA"

Concluziile vizitei lui Klaus Iohannis in Lituania: mica alianta impotriva marelui pericolul de la Rasarit.

Intrebat de "Adevarul", la Vilnius, cum explica reactia ostila a Rusiei fata de activarea scutului antiracheta de la Deveselu, presedintele Klaus Iohannis a raspuns: "Faptul ca acum exista o retorica ruseasca care acuza NATO si Romania pentru inagurarea facilitatii de la Deveselu face parte din strategia de comunicare elaborata in Rusia si care are o anumita tendinta de a arata ca lucrurile sunt impotriva Rusiei. Laserul de la Vilnius si laserul de la Magurele In vizita din Lituania, presedintele Klaus Iohannis a vizitat si Centrul de Tehnologie si Inovatie Sunrise Valley din Vilnius, cel mai mare institut de cercetare stiintifica din Lituania, model pentru laserul de la Magurele, aflat in faza de constructie.

acum 54 luni (18 May 2016)

Vizita presedintelui Klaus Iohannis la Vilnius a venit la doar cateva zile de activarea scutului NATO antiracheta de la Deveselu, sistem defensiv, menit sa descurajeze conflictele din Estul Europei. Si atunci evident ca, in fiecare parte trebuie sa existe masuri specifice de adresare a amenintarilor, insa in ansamblu este important sa existe o abordare echilibrata, adica sa nu existe masuri considerabil mai importante intr-o parte si in cealalta parte sa apara o oarecare slabire.

Intrebata ce perspective concrete exista ca aceste garantii de securitate, pe care Romania le solicita si Lituania le sustine, sa se regaseasca in deciziile Summitului, Dalia Grybauskaite a raspuns: "Este foarte important ca atat noi, cat si Romania, stim ce ne dorim. Noi suntem convinsi ca o buna parte de masuri vor fi realizate si constatam cu satisfactie ca SUA au inaugurat scutul antiracheta in Romania si acesta este un angajament al Statelor Unite pe marginea acestor angajamente. Asadar, o pozitie transanta a Daliei Grybauskaite cu privire la scutul antiracheta de la Deveselu, in conditiile in care, desi vorbim de un sistem defensiv, Rusia a lansat un val dur de critici la adresa SUA. Pentru curajul de a infrunta Moscova, presa europeana a numit-o pe Dalia Grybauskaite "Doamna de Fier" a tarilor baltice sau "Magnolia de otel".

Intrebat de "Adevarul", la Vilnius, cum explica reactia ostila a Rusiei fata de activarea scutului antiracheta de la Deveselu, presedintele Klaus Iohannis a raspuns: "Faptul ca acum exista o retorica ruseasca care acuza NATO si Romania pentru inagurarea facilitatii de la Deveselu face parte din strategia de comunicare elaborata in Rusia si care are o anumita tendinta de a arata ca lucrurile sunt impotriva Rusiei.

Viitorul european al Republica Moldova

In acelasi context al conflictelor regionale intretinute, tacit sau agresiv, de Rusia, cei doi sefi de stat au discutat la Vilnius... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro