Concert. Christian Badea revine la Ateneu

85 de Edward Elgar, care va putea fi auzit, in aceasta seara, in interpretarea Orchestrei Filarmonice "George Enescu" in prima parte a concertului, de la ora 19.00, de la Ateneu, a fost prezentat in prima auditie de violoncelistul Felix Salmond, sub bagheta autorului, intr-un concert la Queen’s Hall, pe 26 octombrie 1919. 3 reprezinta cu fidelitate acest moment al trecerii de la notorietate la consacrare definitiva, de la incoronare la resemnare, de la apoteoza la recluziune. Dirijor principal la Filarmonica Dirijor aclamat in cele mai prestigioase sali de concert si in celebre teatre lirice din Europa, America de Nord si Asia, Christian Badea a studiat vioara la Conservatorul de muzica din Bucuresti si dirijat de orchestra la Bruxelles.

acum 82 luni (10 Jun 2016)

Orchestra simfonica a Filarmonicii "George Enescu" va interpreta, in aceasta seara, Concertul pentru violoncel si orchestra de Elgar si Simfonia nr. 85 de Edward Elgar, care va putea fi auzit, in aceasta seara, in interpretarea Orchestrei Filarmonice "George Enescu" in prima parte a concertului, de la ora 19.00, de la Ateneu, a fost prezentat in prima auditie de violoncelistul Felix Salmond, sub bagheta autorului, intr-un concert la Queen’s Hall, pe 26 octombrie 1919. Solistul concertului, dirijat la Ateneu de Christian Badea, este Andrei Ionita, iar concertmaestru invitat este David Lefèvre.

"Cele patru parti ale lucrarii lui Elgar ofera instrumentului solist, chiar din deschiderea primei parti, mai multe momente de recitativ decat de virtuozitate brilianta", considera Ozana Alexandrescu, in caietul-program al concertului. De altfel, cand, in cele din urma, Simfonia nr. 3 reprezinta cu fidelitate acest moment al trecerii de la notorietate la consacrare definitiva, de la incoronare la resemnare, de la apoteoza la recluziune. Dar, inainte de a recurge la camuflajul arheologiei, Brahms ofera lumii un ultim cantec de leagan al singuratatii ireductibile a omului - Simfonia in fa major", subliniaza muzicologul Mihai Cojocaru.

Dirijor principal la Filarmonica

Dirijor aclamat in cele mai prestigioase sali de concert si in celebre teatre lirice din Europa, America de Nord si Asia, Christian Badea a studiat vioara la Conservatorul de muzica din Bucuresti si dirijat de orchestra la Bruxelles. A continuat studiile de dirijat la Mozarteum din Salzburg, sub indrumarea maestrului Herbert von Karajan, si s-a perfectionat la Juilliard School din New York, unde principalul sau mentor a fost Leonard Bernstein. In Europa, dirijorul Christian Badea a condus orchestrele Royal Philharmonic si BBC Symphony din Londra, Residentie Orchestra, orchestrele RAI din Torino, Santa Cecilia din Roma, Maggio Musicale din Florenta etc.

A colaborat cu interpreti ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro