Comunitatea LGBT iese in strada la Bucharest Pride. "Nu iesim la o plimbare, ci sa ne aparam drepturile"

Comunitatea LGBT iese in strada la Bucharest Pride.

Iesim in strada si pentru acei gay arestati in anii 90, si pentru acele persoane LGBT batute in 2006, si pentru toate mizeriile pe care le induram in viata de zi cu zi, si pentru pumnii pe care ii iau tinerii LGBT in liceele din Romania, si pentru fiecare umilinta prin care trec persoanele transgender in incercarea de a-si schimba actele de stare civila. Mi-am luat un ou din multime, marsul a fost intrerupt la jumatatea lui, eram inconjurati de forte de ordine blindate, iar dincolo de "gard" erau sute, poate chiar mii de cetateni mobilizati de Igor Dodon si de alte forte conservatoare. Explicatii pot fi multe, tin si de istorie si de o nevoie de responsabilizare a comunitatii LGBT, dar si de conditiile sociale sau de modelul Pride-ului ca metoda de a avansa drepturi.

acum 52 luni (19 May 2017)

Traim vremuri extrem de tulburi, norii negri ai referendumului plutesc de-asupra intregii Romanii, iar vocile gay inca mai au de razbatut in public. Inainte de a va turna motivele pentru care ies la Pride, zic sa contextualizam pret de o secunda.

Cred ca trebuie subliniat in primul rand faptul ca din punct de vedere al violentelor la Pride-urile est-europene din ultimul deceniu, Bucharest Pride este printre cele mai sigure si linistite parade gay. In Ungaria, la Budapesta, de exemplu, avem violente inca din 2008, pe fondul unei radicalizari a societatii ungare si o crestere a sprijinului pentru miscari extremiste de dreapta (vezi Jobbik, dar si regimul lui Viktor Orban). Desi violentele nu au mai capatat de atunci o intensitate atat de mare, Budapest Pride ramane in continuare un eveniment de maxima securitate si cu incidente anual.

Iesim in strada si pentru acei gay arestati in anii 90, si pentru acele persoane LGBT batute in 2006, si pentru toate mizeriile pe care le induram in viata de zi cu zi, si pentru pumnii pe care ii iau tinerii LGBT in liceele din Romania, si pentru fiecare umilinta prin care trec persoanele transgender in incercarea de a-si schimba actele de stare civila.

In Moldova, marsul LGBT este inca un deziderat pentru care se lupta cu trupuri de oameni pe post de carne de tun. Am fost anul trecut la Moldova Pride, Marsul Fara Frica, organizat de colegii de la Genderdoc-M. Mi-am luat un ou din multime, marsul a fost intrerupt la jumatatea lui, eram inconjurati de forte de ordine blindate, iar dincolo de "gard" erau sute, poate chiar mii de cetateni mobilizati de Igor Dodon si de alte forte conservatoare. O data intrerupt marsul, am fost urcati in autobuze si invartiti prin oras, ne-am dat tricourile "Fara Frica" jos pentru a nu putea fi identificati, sa ni se piarda urma, de teama batailor si agresiunilor. In 2010, avem la Belgrad chiar aproape 100 de raniti, cocktailuri Molotov, 5000 de forte de ordine, cam 1000 d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro