Compromis istoric in acordul pe Brexit. Ce este mai greu de-abia acum urmeaza

Compromis istoric in acordul pe Brexit. Ce este mai greu de-abia acum urmeaza

> Dincolo de orice, faptul ca, in ciuda tuturor pronosticurilor nefavorabile, a discutiilor ultra-tensionate care, pana in urma cu patru zile, pareau sa fi ajuns intr-un punct mort, s-a reusit un compromis istoric asupra celor trei elemente din faza I a BREXIT, constituie o lectie politica majora care, in final, poate ar trebui sa fie lecturata chiar si de politicienii nostri, cei care stiu, deocamdata, doar tehnica traditionala a saritului la gat si bucuria provocata de mirosul sangelui dusmanului. Adica exact inversul propagandei de dinainte de referendum care promitea tuturor ca pozitia Marii Britanii va fi inflexibila deoarece isi poate permite acest lucru, chiar in scenariul negru al unui "BREXIT fara reguli", invocat la inceput chiar de Thersa May. Concluzia acestei prime etape de negocieri este ca aceste costuri vor exista, vor fi suportate de noi toti, inclusiv de cetatenii britanici care vad ce inseamna retragerea bancilor, a marilor companii multinationale, speriate de incertitudinile care persista inca asupra viitorului.

acum 38 luni (8 Dec 2017)

>

Dincolo de orice, faptul ca, in ciuda tuturor pronosticurilor nefavorabile, a discutiilor ultra-tensionate care, pana in urma cu patru zile, pareau sa fi ajuns intr-un punct mort, s-a reusit un compromis istoric asupra celor trei elemente din faza I a BREXIT, constituie o lectie politica majora care, in final, poate ar trebui sa fie lecturata chiar si de politicienii nostri, cei care stiu, deocamdata, doar tehnica traditionala a saritului la gat si bucuria provocata de mirosul sangelui dusmanului.

In sistemele democratice consolidate, unde politicienii nu sunt veniti literalmente de nicaieri, scosi din neant si pusi "pe functii" nu din cauza meritelor personale sau a pregatirii lor profesionale, conditia de joc este absolvirea unei scoli complicate si indelungi, parte teorie, iar restul indelunga practica in spatiul public sau mai discret al culoarelor puterii, a artei conversatiei si negocierii. In orice conditii, cu oricine, sub orice tip de presiune, interna sau externa, fideli unei singure promisiuni esentiale, cea de a respecta "liniile rosii" stabilite de la inceput si anuntate ca atare. In afara acestui obiectiv indiscutabil si considerat conditie sine qua non, absolut totul este permis si imaginabil, limitele sunt extrem de fluide si depind de factorul "timp", acesta insa imposibil sau extrem de greu de conturnat.

Acesta este cadrul in care s-au desfasurat foarte complicatele negocieri pentru faza I din BREXIT, cele care trebuia a fi terminate conform unui calendar foarte constrangator, limita de timp fiind aceasta saptamana, tocmai pentru a se da posibilitatea ca rezultatele sa fie prezentate Parlamentului European si validate de Consiliul European de saptamana viitoare. Marea concesie a fost facuta de guvernul britanic care a fost nevoit sa accepte acest calendar al negocierilor, renuntand la pozitia sa initiala, adica dorinta de a negocia totul "la pachet", dar si la atitudinea agresiv-nepasatoare a ministrului britanic ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro