Compozitorul Vladimir Cosma si-a dirijat cele doua concerte, oferind momente memorabile publicului VIDEO

Alaturi i-au fost, pe langa orchestra si corul Filarmonicii George Enescu, muzicieni si solisti de exceptie: soprana Irina Baiant (foto jos), care a interpretat impecabil arii din "L'amour en Heritage" si din opera "La Wally" de Alfredo Catalani, aranjament de Vladimir Cosma, pianistul Herve Noirot si solistii Giani Lincan la tambal, Cezar Cazanoi la nai si fluier, Emil Bizga la trompeta, Tudy Zaharescu la baterie si Eugen Tegu la chitara bas.

acum 83 luni (26 Dec 2015)

Doua seri magice le-a propus celebrul compozitor roman Vladimir Cosma (75 de ani) celor care au ajuns la Ateneul Roman pentru cele doua concerte pe acordurile muzicii sale.

Alaturi i-au fost, pe langa orchestra si corul Filarmonicii George Enescu, muzicieni si solisti de exceptie: soprana Irina Baiant (foto jos), care a interpretat impecabil arii din "L'amour en Heritage" si din opera "La Wally" de Alfredo Catalani, aranjament de Vladimir Cosma, pianistul Herve Noirot si solistii Giani Lincan la tambal, Cezar Cazanoi la nai si fluier, Emil Bizga la trompeta, Tudy Zaharescu la baterie si Eugen Tegu la chitara bas. Seara magica a continuat cu un moment emotionant si tulburator, o compozitie impresionanta a lui Cosma, "Cantata 1209" - pour le Sac de Beziers. Aceasta creatie muzicala, comandata compozitorului roman de la Vatican, face referire la masacrul miilor de locuitori din 1209 de la Beziers, din timpul cruciadei.

Cele doua seri de concert urmau sa se incheie cu celebrul "Dans romanesc", de pe coloana sonora a cunoscutului film "Le grand blond avec une chaussure noire" (Marele Blond cu un pantof negru n.r.), cu Pierre Richard in rolul principal.

La final, maestrul a ramas minute in sir in foaierul Ateneului, oferind zeci de autografe pe albumele sale si fotografiindu-se cu admiratorii. Pe langa formatia clasica, s-a simtit mereu atras de muzica de jazz, de muzica de film si de toate formele muzicilor populare. Compozitor al muzicii din mai bine de 300 de filme si al operei Marius et Fanny, Vladimir Cosma si-a legat numele si faima de productii devenite legendare, printre acestea "Marele blond cu un pantof negru", "La Boum", "Diva", cateva serii Asterix sau "Aventurile rabinului Iacob", unul din clasicele filme ale lui Louis de Funes. In paralel cu activitatea de compozitor, Vladimir Cosma s-a consacrat si dirijarii si rescrierii propriilor compozitii muzicale pentru film, in scopul de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro