Compozitorul George Foca-Rodi: "Un iad mai mare ca pe Pamant nu exista nicaieri"

Compozitorul George Foca-Rodi:

L-am intalnit pe George Foca-Rodi (79 de ani) in luna martie, dupa ce Orchestra simfonica si Corul Filarmonicii "George Enescu", dirijate de Paul Nadler, au interpretat la Ateneu, compozitiile sale "Lamento for the Holocaust", "The Dawn of Victory", "Meditation". Printre lucrarile sale mentionam 4 Piese Simfonice, Passacaglia pentru orchestra, Ave Maria (soprana si orchestra), Parce Domine (cor si orchestra), Missa in Re (cor si orga), Rastignirea (cor si orchestra), Lamento for the Holocaust, Adoramus Te (cor si orchestra), Sunetele unui sfarsit de secol (Simfonie pentru cor si orchestra), Reverie (piesa simfonica) muzica de camera, pian etc. Am avut cateva aparitii la Washington si am cantat la Lincoln Center de cateva ori, dar incet-incet am inceput sa fiu atras de ideea de a compune, de a scrie muzica. Exista intotdeauna cineva care este in spatele tau, de la care ai invatat cum sa scrii sau cum sa compui, cineva care te ghideaza fara sa-ti dai seama ca exista, dar de fapt muzica mai multor compozitori si mai multor scriitori sau pictori ii fomeaza pe artistii care creeaza mai tarziu, au un efect asupra lor. Ar fi trebuit ca artistii romani sa fie mai bine cunoscuti, muzicienii romani sa fie mai bine cunoscuti, artistii plastici, actorii si scriitori romani sa fie mai bine afirmati in lume si sa fie apreciati de publicul american. Simt nevoia sa vin sa retraiesc emotii din trecut, sa imi aduc aminte si de prietenii pe care i-am pierdut si de prieteni pe care i-am gasit.

acum 41 luni (22 Apr 2017)

L-am intalnit pe George Foca-Rodi (79 de ani) in luna martie, dupa ce Orchestra simfonica si Corul Filarmonicii "George Enescu", dirijate de Paul Nadler, au interpretat la Ateneu, compozitiile sale "Lamento for the Holocaust", "The Dawn of Victory", "Meditation". Plecat din Romania in 1976, George Foca-Rodi s-a impus in Statele Unite mai intai in calitate de pianist. A cantat in premiera new-yorkeza "Sonata in fa diez minor" de George Enescu. Nu trebuie sa ne plecam pentru a ne pastra identitatea, dar nici nu trebuie sa devenim martiri in conflictul prezent dintre Est si Vest", spune el. A studiat pianul cu Cella Delavrancea

George Foca-Rodi s-a nascut la Braila pe 28 august 1937.

- A studiat pianul cu Dan Mizrahi, Cella Delavrancea si Florica Nitulescu. Printre lucrarile sale mentionam 4 Piese Simfonice, Passacaglia pentru orchestra, Ave Maria (soprana si orchestra), Parce Domine (cor si orchestra), Missa in Re (cor si orga), Rastignirea (cor si orchestra), Lamento for the Holocaust, Adoramus Te (cor si orchestra), Sunetele unui sfarsit de secol (Simfonie pentru cor si orchestra), Reverie (piesa simfonica) muzica de camera, pian etc.

- George Foca-Rodi este cunoscut si ca eseist si autor de texte literare, publicand volumul Eseuri Transoceanice, cat si studii filosofice referitoare la Machiavelli, Nietzsche, Heidegger, in romana si engleza.

- Este Doctor Honoris Causa al Universitatii "Apollonia" din Iasi.

- Locuieste in: Manhattan, Statele Unite

"Weekend Adevarul": Sunteti plecat in Statele Unite in 1977. Prima data ati studiat pianul

George Foca-Rodi: Am inceput sa cant la pian cand eram copil si din 1977 cand am plecat am inceput o cariera concertistica. Printre altele am cantat pentru prima oara la New York "Sonata in fa diez minor " a lui George Enescu, care nu se mai cantase pana atunci. Am avut cat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro