Compozitorul Dan Dediu: Avem o generatie de tineri compozitori exceptionala. Staruri mondiale ale muzicii contemporane vin la Festivalul Enescu. Romania libera este partener media oficial

Dan Dediu: Pentru editia de anul acesta a existat o idee a directorului artistic, Vladimir Jurowski, sustinuta de directorul executiv al Artexim si al festivalului, Mihai Constantinescu, de a reconecta un eveniment de talia acestui festival cu muzica zilelor noastre. De exemplu, Sir James MacMilian, dintre temele pe care le-am gandit, a ales una absolut extraordinara, "Cum scriem muzica demna de a fi cantata de orchestre de profesionisti, dar si de amatori, de coruri de profesionisti, dar si de amatori". Exista literatura de divertisment, care nu e de blamat, e un lucru de care avem nevoie - in vacanta, citim un roman politist, de exemplu - , dar mai exista si Thomas Mann, Milan Kundera, Salman Rushdie. Una e muzica adolescentilor, alta este o muzica ce pune accent pe seriozitate, Beethoven, de exemplu, care incepe sa fie gustat odata cu o alta intelegere a vietii, de asta si spuneam ca muzica este si o forma de cunoastere. Eu cred ca muzica scrisa acum chiar reflecta ce se intampla pentru ca da seama de multitudinea, diversitatea impulsurilor si stimulilor existenti la ora actuala, da seama de mediul care s-a schimbat, care este unul al libertatii de expresie, incepand cu mersul pe strada, accesarea internetului si a telefoniei mobile, da seama de o noua mentalitate, atat sociala, cat si politica. Ma uit la studentii mei, care imi pot fi copii, si ma minunez de atata candoare, pe de o parte, si de atata agilitate si flexibilitate mentala, pe de alta parte.

acum 32 luni (30 Jul 2017)

Printre noutatile pe care le aduce editia de anul acesta a Festivalului International "George Enescu" se numara si o consistenta sectiune dedicata muzicii contemporane. Pentru prima data, in cadrul Forumului International al Compozitorilor, vom avea la Bucuresti o pleiada de staruri ale muzicii contemporane mondiale.

Dan Dediu: Pentru editia de anul acesta a existat o idee a directorului artistic, Vladimir Jurowski, sustinuta de directorul executiv al Artexim si al festivalului, Mihai Constantinescu, de a reconecta un eveniment de talia acestui festival cu muzica zilelor noastre. Astfel, nu numai ca vom avea lucrari de compozitori contemporani cantate in festival dar, si mai mult, ei vor fi invitati ai festivalului si-i vom vedea la Bucuresti. Lucru absolut formidabil daca ne gandim la statutul lor de staruri mondiale, de aceeasi statura cu interpretii care vin. Ei nu sunt mai putin faimosi, ci doar mai putin cunoscuti, deoarece compozitorul, prin ce face, nu este atat de vizibil precum un interpret, un pianist, un dirijor. Dar, fara compozitor sigur ca acestia vor avea mai putin de cantat, ca sa spunem asa.

In aceasta editie au fost invitati compozitori care scriu in directii foarte diverse, majoritatea lor avand preocuparea de a se reconecta prin muzica lor cu marele public.

Dati-ne cateva exemple de nume sonore ale muzicii contemporane care vor fi prezente in festival. Cu timpul, au reusit sa integreze in compozitia lor si traditia si sa devina cunoscuti pe plan mondial. Iar muzica lor este acum si accesibila, dar si provocatoare intelectual. Daca ne gandim numai la Sir James MacMillan, Magnus Lindberg, la Rodion Scedrin, Zygmunt Krauze sau la personalitati importante in muzica de film precum Elliot Goldenthal sau Vladimir Cosma etc.

Acestia, impreuna cu compozitorii romani care vor fi prezenti, constituie un desant foarte important atat in gandirea componistica actuala, cat si in estetica muzicii contemporane, diferita d... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro