Comportament controversat in dosare penale si abateri de la etica stiintifica. Magistratii-vedeta Tranca si Matei, suspecti de plagiat | FOTO

Doi dintre cei mai cunoscuti magistrati ai Curtii de Apel Bucuresti, judecatorii George Dorel Matei si Anamaria Tranca, sunt suspecti de plagiat si abateri grave de etica si de la regulile de intocmire a lucrarilor stiintifice. Este vorba de o pagina (facsimil 5) copiata de la Alexandru Serban, autor al articolului "Judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate: statut, atributii, acte", publicat in Revista de Stiinte Juridice, nr. Matei a preluat integral paragrafe de la Serban si inainte de acest fragment a indicat acest lucru intr-o nota de subsol, dar imediat a continuat sa copieze de la acesta, fara sa mai mentioneze sursa. La fel ca in articolul semnat alaturi de Tranca si Dragne, in lucrarea de doctorat apar cazuri de preluari, in mod identic, de paragrafe de la alti autori, fara ghilimele sau alta modalitate de individualizare, existand doar trimiteri la note de subsol! In acest dosar, comportamentul judecatoarei Tranca a fost foarte bizar: si-a judecat singura cererea de recuzare (desi, in astfel de cazuri, un alt complet e indrituit sa decida) si chiar a refuzat sa permita accesul avocatilor la notele de sedinta de judecata (drept prevazut expres in Codul de Procedura Civila).

acum 70 luni (30 Jan 2017)

Doi dintre cei mai cunoscuti magistrati ai Curtii de Apel Bucuresti, judecatorii George Dorel Matei si Anamaria Tranca, sunt suspecti de plagiat si abateri grave de etica si de la regulile de intocmire a lucrarilor stiintifice.

Magistratii Tranca si Matei au semnat impreuna un articol la fel de superficial ca referatul unui elev chiulangiu care si-a facut tema cu jumatate de ora inainte de curs. Mai grav, magistratul George Dorel Matei este suspect de plagiat in teza de doctorat, o teza sustinuta la Academia de Politie "Al.I.

Un articol si trei autori

In 2012, Matei, Tranca (pe atunci judecatoare la tribunal) si Luminita Dragne, o avocata din Bucuresti, au participat la editia a sasea a Conferintei Internationale "Provocari ale Societatii Cunoasterii" (Challenges of the Knowledge Society - CKS), organizata de universitatea privata bucuresteana "Nicolae Titulescu". In primul rand, exista cateva suspiciuni de plagiat din texte publicate anterior in limba romana.

Plagiat "curat", fara precizarea sursei

Cea mai grava forma -(facsimil 1) de plagiat din articol este fara precizarea sursei. 203-204, sub forma: "Declansarea luptei impotriva coruptiei este, intr-adevar, un semnal ca societatea, cel putin la nivelul actului decizional, a sesizat una din problemele esentiale care stau la baza cresterii fraudelor financiar-bancare, deseori ridicandu-se la prejudicii de sute si mii de miliarde lei".

Plagiat prin citarea sursei, dar fara ghilimele

Un al doilea procedeu suspect de plagiat este prin preluare cuvant cu cuvant, fara ghilimele, dar cu mentionarea sursei in nota de subsol si bibliografie. Specialistii, inclusiv cei din CNATDCU, care au analizat astfel de preluari, le-au catalogat drept plagiate. Exemplul cu cea mai mare intindere are 19 randuri (facsimil 2), cartea-sursa fiind scrisa de Emilian Stancu: Tratat de criminalistica, editia a 3-a revizuita si adaugita, Editura Universul Juridic, 2004, Bucuresti. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro