Componenta din bere care ne face fericiti. Din ce ingredient provine hordenina, substanta cu efecte similare dopaminei

Componenta din bere care ne face fericiti. Din ce ingredient provine hordenina, substanta cu efecte similare dopaminei

Oamenii de stiinta de la Friedrich-Alexander-Universitat Erlangen-Nurnberg (FAU), Germania, au examinat 13.000 de componente alimentare pentru a afla daca stimuleaza centrul de recompense din creier si ii fac pe oamenii sa se simta bine. In cele din urma, au fost selectate 17 dintre cele 13 000 de optiuni initiale si acestea au fost analizate in laborator in colaborare cu Divizia de Chimie Medicala de la FAU.

acum 48 luni (6 Oct 2017)

Oamenii de stiinta de la Friedrich-Alexander-Universitat Erlangen-Nurnberg (FAU), Germania, au examinat 13.000 de componente alimentare pentru a afla daca stimuleaza centrul de recompense din creier si ii fac pe oamenii sa se simta bine. Oamenii de stiinta numesc aceasta foame hedonista - dorinta de a manca pentru placere si nu pentru a satisface o nevoie biologica reala. Acest efect este provocat de neurotransmitatorul numit dopamina care stimuleaza centrul de recompensa din creier unde este localizat receptorul D2 de dopamina. Cercetatorii de la Catedra de Chimie Alimentara din cadrul FAU au investigat daca exista substante speciale in alimente care activeaza receptorul dopaminei D2 in acelasi mod ca si dopamina. S-au analizat 13.000 de molecule Echipa a lucrat cu Centrul de Chimie Computerizata al FAU folosind o abordare virtuala de screening, care este adesea folosita in cercetarea farmaceutica. In laborator, este posibila doar testarea unei mici selectii de extracte de produse alimentare utilizand tehnici de screening standard. Initial, oamenii de stiinta au creat o baza de date cu 13.000 de molecule care se gasesc in produsele alimentare. Folosind aceasta baza de date, obiectivul a fost acela de a gasi acele molecule care se potrivesc cu receptorul dopaminei D2. In cele din urma, au fost selectate 17 dintre cele 13 000 de optiuni initiale si acestea au fost analizate in laborator in colaborare cu Divizia de Chimie Medicala de la FAU. Berea - o descoperire surprinzatoare Cele mai promitatoare rezultate au fost obtinute pentru hordenina, o substanta prezenta in orz si berea de malt. "A fost surprinzator faptul ca o substanta din bere activeaza receptorul D2 de dopamina, mai ales ca nu ne uitam in mod special la produsele alimentare stimulative", explica profesorul Monika Pischetsrieder. Spre deosebire de dopamina, hordenina activeaza receptorul numai prin intermediul proteinelor G, ceea ce poate conduce la un efect mai prelungit asupra centrului de recompensa al... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro