Companiile cauta personal calificat, dar stramba din nas la cei peste 40 de ani

Firmele straine care activeaza in Europa de Est se plang ca nu mai gasesc lucratori, iar forta de munca a devenit prea scumpa. Bloomberg il citeaza pe Radomir Jac, economist-sef la divizia de asset-management unit a Assicurazioni Generali SpA, care afirma ca exista doua modalitati de a solutiona aceasta problema pe termen scurt: importul de muncitori sau cresterea salariilor prin abandonarea modelului de crestere bazat pe industria manufacturiera. Insa, Daniela Necefor, specialist in recrutare si director general al companiei Total Business Solutions, contrazice ipotezele lansate de Bloomberg: "Nu stiu daca Europa de Vest se asteapta doar la forta de munca ieftina in Europa de Est.

acum 103 luni (10 Feb 2016)

Firmele straine care activeaza in Europa de Est se plang ca nu mai gasesc lucratori, iar forta de munca a devenit prea scumpa. Specialistii in recrutare ii contrazic, aratand ca salariile au scazut in ultimii ani, iar persoane cu experienta, trecute de 40 de ani, nu isi gasesc de lucru.

Somajul redus submineaza mode-lul de crestere al Europei de Est bazat pe mana de lucru ieftina, sustine Bloomberg, aratand ca proprietarii companiilor au probleme in a gasi muncitorii de care au nevoie. Astfel, dupa ce mana de lucru ieftina si pietele potentiale au atras investitii de miliarde de euro, alimentand o crestere economica solida, in special dupa aderarea la Uniunea Europeana, in prezent somajul este redus, milioane de muncitori migrand in cautarea unor salarii mai bune.

Bloomberg il citeaza pe Radomir Jac, economist-sef la divizia de asset-management unit a Assicurazioni Generali SpA, care afirma ca exista doua modalitati de a solutiona aceasta problema pe termen scurt: importul de muncitori sau cresterea salariilor prin abandonarea modelului de crestere bazat pe industria manufacturiera. "Europa Centrala are nevoie de un nou model economic care sa nu fie dependent atat de mult de exporturi si industria auto.

Insa, Daniela Necefor, specialist in recrutare si director general al companiei Total Business Solutions, contrazice ipotezele lansate de Bloomberg: "Nu stiu daca Europa de Vest se asteapta doar la forta de munca ieftina in Europa de Est. Chiar si la nivel de middle si top management salariile au scazut in ultimii doi-trei ani. Piata fortei de munca nu este atat de scumpa cat sustin cei din afara. "Daca ai 40 de ani, este foarte dificil sa-ti gasesti un loc de munca. Ceea ce nu este normal, fiindca un om la 40 de ani este in plina forta fizica si psihica. Intre 35 si 50 de ani este varsta optima de lucru. Incepand de anul trecut, noi am sesizat ca 40 de ani a devenit pragul critic, care pana in 2015 se situa la 50 de ani", a precizat, pen... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro