Compania Nationala a Uraniului, investigata de Comisia Europeana

Compania Nationala a Uraniului, investigata de Comisia Europeana

Conversia datoriei publice contractate de CNU in valoare de 13,34 de milioane RON (2,9 milioane EUR) in actiuni detinute de statul roman, precum si O subventie pentru functionare de 213 milioane RON (45,8 milioane EUR ) pentru acoperirea diferentei dintre costurile de productie ale CNU si preturile de vanzare stabilite in conditii de piata in cursul perioadei de restructurare In conformitate cu Orientarile Comisiei din 2014 privind ajutoarele de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor nefinanciare aflate in dificultate, intreprinderile aflate in dificultate financiara pot beneficia de ajutoare de stat daca indeplinesc anumite conditii.

acum 22 luni (8 May 2018)

Planul de restructurare prevede acordarea unui sprijin in valoare de aproximativ 95 de milioane euro pentru CNU, sub forma de granturi, de subventii, de anulare a unor datorii si de conversie a datoriei in actiuni. Acest plan succede unui imprumut urgent sub forma de ajutor pentru salvare in valoare de aproximativ 13,3 milioane euro acordat pentru mentinerea intreprinderii pe linia de plutire, pe care Comisia l-a aprobat la 30 septembrie 2016 cu titlu temporar.

Normele UE privind ajutoarele de stat ii permit unui stat sa intervina in sprijinul unei intreprinderi aflate in dificultate financiara numai in conditii specifice si prevad, in special, conditia ca respectiva intreprindere sa faca obiectul unui plan de restructurare solid, care sa asigure restabilirea viabilitatii sale pe termen lung, ca respectiva intreprindere sa contribuie la costurile aferente restructurarii sale si ca orice eventuale denaturari ale concurentei sa fie limitate.

Ca atare, Comisia Europeana va analza daca planul de restructurare propus ar putea restabili viabilitatea pe termen lung a CNU fara ca acesteia sa i se acorde in continuare un ajutor de stat; daca CNU sau investitori de pe piata contribuie suficient la costurile de restructurare, garantand astfel ca planul de restructurare nu se bazeaza in principal pe fonduri publice si ca ajutorul este proportional, precum si daca Romania prevede masuri corespunzatoare pentru a limita denaturarile concurentei generate de ajutor.

CNU este o societate detinuta integral de statul roman, care are drept obiect de activitate exploatarea minelor de uraniu din Romania si productia de materii prime transformate in combustibil pentru centralele nucleare. CNU extrage minereu de uraniu, il proceseaza pentru a obtine octoxid de uraniu (U3O8) si, dupa o rafinare ulterioara, il transforma in dioxid de uraniu (UO2). CNU are doua unitati de exploatare: o unitate de extragere a uraniului, cu sediul in Crucea-Botusana (judetul Su... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro