Comorile familiei care traieste intr-un muzeu: cutia de armament din Al Doilea Razboi Mondial

Comorile familiei care traieste intr-un muzeu: cutia de armament din Al Doilea Razboi Mondial

Indragostita de traditii si de lucruri vechi, doamna Maria nu s-a incumetat sa arunce nici macar "un blid de pe perete", cum spune chiar ea. La un calcul simplu, doamna Maria a reusit sa adune nu mai putin de 450 de farfurii, 80 de costume populare, 30 de traistute si peste 100 de perechi de panzaturi. De la socrul sau, femeia are si o tablita de armament, dar si cufarul de armata. La fel de interesanta este si o trusa ungureasca de barbierit veche de peste 50 de ani.

acum 102 luni (22 Mar 2016)

Indata ce pasesti in curtea lor esti inconjurat de unelte care mai pot fi vazut doar pe la muzeele etnografice din tara. Maria Hangan are 66 de ani, iar sotul sau Stefan 76 de ani. Doamna Maria a lucrat toata viata sa la Spitalul Judetean de Urgenta, ca infirmiera si mai apoi liftiera, iar domnul Stefan a fost lacatus mecanic in aceeasi unitate, tot pana la pensionare. Peretii din camera unde dorm cei doi soti sunt impodobiti cu ceasuri cu cuc, ceasuri pictate manual, oale din lut si zeci de farfurii romanesti, unguresti si sasesti pictate manual.

Domnul Stefan ne arata o lampa de mina, folosita de minerii de la Rodna acum cateva decenii (Foto: Bianca Sara) "Stiti ca astea chiar se foloseau. Acum noi le tinem de decor pe pereti, dar cand eram ficior, la o nunta sau la un botez, oamenii isi luau blidele (n.r. farfuriile) de pe pereti si mancau din ele. Noi, la anii nostri, chiar am prins folosite obiectele astea pe care le-am adunat", ne explica domnul Stefan, care nu pare deranjat de faptul ca sotia sa Maria a transformat casa in care locuiesc intr-un adevarat muzeu etnografic. Indragostita de traditii si de lucruri vechi, doamna Maria nu s-a incumetat sa arunce nici macar "un blid de pe perete", cum spune chiar ea. Primele obiecte din colectia sa au fost chiar elemente din lada sa de zestre. La un calcul simplu, doamna Maria a reusit sa adune nu mai putin de 450 de farfurii, 80 de costume populare, 30 de traistute si peste 100 de perechi de panzaturi. Femeia il imbracase la propria nunta, insa ulterior l-a donat Mariei, care-l pastreaza cu sfintenie, doar nu oricine are in ograda haine de la finalul anilor 1800. In rest de doua ori pe an trebuie sa le sterg de praf. Ne urcam pe o scara si luam fiecare obiect jos si-l stergem de praf. O luna de zile am lucrat la camerele de sus pentru a le aerisii si a curata ce am depozitat acolo", marturiseste tanti Maria. Peretii exteriori ai casei sunt si ei plini ochi cu obiecte vechi (Foto: Bianca Sara) Toate obie... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro