Comorile din cula lui Tudor Vladimirescu din Cerneti. Misterul aurului ascuns si legenda tunelurilor subterane

Comorile din cula lui Tudor Vladimirescu din Cerneti. Misterul aurului ascuns si legenda tunelurilor subterane

"Se zice ca ar fi fost construita intr-o zi si o noapte de catre ostenii lui, cu caramida din mana in mana luata peste campuri si ogase de la Simian, caramida numai de Hinova. "In fata aici se presupune ca ar mai fi o cladire subterana, ca ar fi existat doua tuneluri care erau locuri sigure de intrare si de iesire in caz de atac.

acum 38 luni (8 Jun 2018)

Conform traditiei istorice, a fost construita in anul 1802 de catre Tudor Vladimirescu dupa arderea Cernetiului de catre trupele turcesti.

"Se zice ca ar fi fost construita intr-o zi si o noapte de catre ostenii lui, cu caramida din mana in mana luata peste campuri si ogase de la Simian, caramida numai de Hinova. Odata cu aceasta cula un fost capitan de-al lui a construit si Cula lui Nistor", spune Ion Ciurel, administratorul Culei de la Cerneti.

De-a lungul anilor au circulat tot felul de legende in jurul acestui loc de refugiu al lui Tudor Vladimirescu.

"In fata aici se presupune ca ar mai fi o cladire subterana, ca ar fi existat doua tuneluri care erau locuri sigure de intrare si de iesire in caz de atac. Despre turnul de observare se spune ca care ar fi fost si un fel de camera de tortura pentru turci.

Alte legende vorbesc de comori ascunse in preajma culei si ca doi pomi din curtea imobilului, un dud si un par ar fi punctele de reper.

Proprietatile de la Cerneti

Tudor Vladimirescu a avut mai multe proprietati la Cerneti, printre care o casa cu pravalie, o moara, casa-cula cu vie si livada, pe deal, deasupra satului. Datele acestea sunt confirmate de diata, adica testamentul, sulgerului Tudor, de la 1812, pe cand avea de gand sa plece in Rusia. Nestiind daca se va mai intoarce de acolo, el si-a pomenit intreaga avere, despre cula precizand ca se afla pe deal, peste drum de casa polcovnicului Istrate Salisteanu. Cel despre care se spune ca l-ar fi imprumutat pe Tudor Vladimirescu pentru a ridica aceasta cula a fost cel mai bun prieten al lui, boierul Ion Gardareanu, din a carui porunca se zice ca a fost sapata si fantana adanca de peste 60 m. Peste numai trei luni, la 26 aprilie 1821, comandantul pandurilor a fost asasinat de Eteria greceasca si aruncat intr-o fantana in satul Golesti, aproape de Targoviste.

Cula a rezistat atacurilor turcesti ordonate de Pasa de Vidin, dar nu si vremur... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro