Comori gasite in Republica Moldova

Comori gasite in Republica Moldova

Intr-un tumul nivelat de lucrari agricole a fost gasit in timpul lucrarilor de descarcare arheologica un obiect unic in Republica Moldova: un pandativ in forma de amforeta. Descoperirea atesta legaturile economice extinse ale populatiei dintre Prut si Nistru: este vorba de 10 tetradrahme de argint provenind din Macedonia regelui Filip al II-lea (tatal lui Alexandru Macedon) si 44 de drahme de argint emise de orasul Histria de pe malul Marii Negre.

acum 65 luni (19 Feb 2015)

Intr-un tumul nivelat de lucrari agricole a fost gasit in timpul lucrarilor de descarcare arheologica un obiect unic in Republica Moldova: un pandativ in forma de amforeta. Tezaurul din acest mormant cuprinde pe langa pandativul de aur de fabricatie romana si alte ornamente de aur, plus margele de agat care impodobeau vesmintele decedatei.

Comori gasite in Republica Moldova: colanul din aur de la Dubasari In anul 1980 a fost descoperit la Dubasari un colan de aur in greutate de 814 grame.

Comori gasite in Republica Moldova: tezaurul de la Olanesti, Stefan Voda In 1960 a fost descoperit un tezaur format din elemente de armura de la sfarsitul secolului V inainte de Hristos. Se pare ca elementele de armura - 6 coifuri si 5 cnemide de bronz - au fost ascunse pentru a fi recuperate ulterior: coifurile erau puse unul peste celalalt, iar sub ele se gasea cea mai importanta piesa a comorii: un opait de bronz pe care este inscriptionata in limba greaca o dedicatie templului Artemidei din Efes.

Comori gasite in Republica Moldova: tezaurul de la Stolniceni, Hincesti In anul 1996 un grup de muncitori a descoperit intamplator un vas de lut in care se gaseau 54 de monede de argint. Descoperirea atesta legaturile economice extinse ale populatiei dintre Prut si Nistru: este vorba de 10 tetradrahme de argint provenind din Macedonia regelui Filip al II-lea (tatal lui Alexandru Macedon) si 44 de drahme de argint emise de orasul Histria de pe malul Marii Negre. Tezaurul de la Orheiul vechi este unul impresionant, fiind vorba de 62 de lingouri de argint in greutate totala de 13 kilograme. Cel mai probabil este vorba de o forma de tezaurizare a tributului strans de tatari de la populatia din spatiul pruto-nistrean. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro