Comoara lui nea Grigore. Un prahovean a descoperit in spatele casei un tezaur din vremea romanilor

Comoara lui nea Grigore. Un prahovean a descoperit in spatele casei un tezaur din vremea romanilor

85 de piese, majoritatea monede, dar si bijuterii si lingouri, toate din argint au fost expuse miercuri publicului, in Prahova. Alaturi de monede, in vasul de bronz se mai aflau cinci bratari din argint, o fibula din argint, o podoaba din argint ce avea atasate trei monede, dar si doua lingouri din acelasi metal.

acum 106 luni (29 Apr 2015)

85 de piese, majoritatea monede, dar si bijuterii si lingouri, toate din argint au fost expuse miercuri publicului, in Prahova.

In prima zi dupa sarbatoarea de paste, Grigore Vasile din satul Malaiestii de Jos, Prahova, s-a trezit cu noaptea-n cap, pus pe treaba. Trebuia sa sape un sant de cativa metri pentru canalizare.

La inceput, barbatul a dat peste o parte din cana de bronz. Apoi, au iesit la suprafata lingourile de argint. La aproximativ 40 de centimetri adancime a descoperit tot tezaurul. Puteam sa le pastrez si sa-mi imbrac nevasta in argint la nunta noastra de 50 de ani", glumeste nea Vasile. FOTO Click

Tezaurul este format din 85 de piese, din care 74 de monede din argint ce dateaza din vremea imparatului Vespasian (adica din anii 69-79 dupa Hristos). Alaturi de monede, in vasul de bronz se mai aflau cinci bratari din argint, o fibula din argint, o podoaba din argint ce avea atasate trei monede, dar si doua lingouri din acelasi metal.

Artefactele au intrat in patrimoniul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, iar sotii Vasile vor primi o recompensa care, conform legii, in cazuri exceptionale, poate ajunge la 40% din valoarea obiectelor descoperite. Mai intai e nevoie de o evaluare, precizeaza arheologul Alin Franculeasa, de la Muzeul de Istorie Prahova. Acesta este, conform arheologilor, al treilea tezaur, ca importanta, descoperit in Prahova, dupa coiful de la Cotofenesti si comoara dacica de la Coada Malului.

Va mai recomandam

Misterul disparitiei casei de bani a lui Tudor Vladimirescu. Cum s-a facut nevazut tezaurul Revolutiei de la 1821. Istoricii sustin ca revolutionarul tinea in casa de bani o adevarata avere, de la monede austriece pana la firfirei. Pandurii nu au apucat, insa, sa se bucure de firfirei, caci casa de fier a disparut a doua zi dupa asasinarea lui Vladimirescu. Despre tezarul romanes... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro