Comoara bahica de langa Karlovy Vary
"Comoara" ascunsa in al Doilea Razboi Mondial Suspectati de colaborare cu nazistii, membrii familiei Beaufort-Spontin, proprietara a castelului Becov-nad-Teplou din 1813, si-au parasit in graba resedinta in 1945, dupa ce au pus intr-o ascunzatoare lucruri de valoare care ar fi fost observate la trecerea liniei de demarcatie intre zonele sovietica si americana. Politistii au gasit caseta cu moaste a Sfantului Maurus, unul dintre cele doua cele mai pretioase obiecte de argintarie de pe teritoriul ceh, alaturi de bijuteriile coroanei regale de la Castelul din Praga.
O extraordinara colectie de vinuri a fost descoperita intr-un castel ce domina o vale pitoreasca din vestul Cehiei, intre Karlovy Vary si Plzen. Este vorba de circa 100 de sticle de vin, datand de la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Pe placile montate alaturi de sticlele asezate cu grija pe etajerele unui stelaj de lemn dintr-o pivnita racoroasa si inchisa cu cheia din castelul Becov-nad-Teplou, este scris "Chateau d’Yquem 1896", "Pedro Ximenes 1899" sau "Porto 1892". "Sa gusti dintr-un vin vechi de peste 20 de ani este deja o experienta unica, dar sa degusti unul din secolul al XIX-lea este aproape ireal. Sistemul cuprinde un ac lung si subtire ce strapunge dopul sticlei si prin care este turnat vinul, precum si o capsula cu argon, gaz inert ce inlocuieste volumul de lichid extras din sticla si nu permite oxidarea celui ramas. "In afara de vechimea ei, colectia este unica prin imprejurarile in care a fost gasita si prin diversitatea ei: exista vinuri din mai multe tari, printre care Franta si Spania.
Primele estimari ale valorii colectiei merg pana la 20 de milioane de coroane (740.000 de euro). Sticlele se aflau sub podeaua unei capele, alaturi de o pretioasa opera de argintarie.
"Comoara" ascunsa in al Doilea Razboi Mondial
Suspectati de colaborare cu nazistii, membrii familiei Beaufort-Spontin, proprietara a castelului Becov-nad-Teplou din 1813, si-au parasit in graba resedinta in 1945, dupa ce au pus intr-o ascunzatoare lucruri de valoare care ar fi fost observate la trecerea liniei de demarcatie intre zonele sovietica si americana. Dupa patru decenii, un om de afaceri american mandatat de familie a cerut administratiei din Cehoslovacia comunista autorizatia de a recupera, pentru 250.000 de dolari, un obiect ascuns undeva in Boemia. Dornica de valuta, Praga a spus "da", insa politia a inceput in paralel o cursa contra cronometru pentru a gasi obiectul ascuns "undeva". In noiembrie 1985, cu circa 15 zile inainte de data preva... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro